Kondases tekitavad elevust Mats Õuna aktifotod

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mats Õuna «Boheemi elu»
Mats Õuna «Boheemi elu» Foto: Erakogu

Viljandis Kondase keskuse teisel korrusel on augusti lõpuni avatud Mats Õuna aktifotode näitus «Best of Bestbefore».

Mats Õuna retrostiilis aktifotod balansseerivad fotograafia ja kujutava kunsti piirimail. Eeskätt on tegu klassikaliste reeglite vaimus tasakaalustatud kompositsioonidega, mis on teostatud fotograafiavahenditega.

Stilistika, mis tugineb sajandivanusele atmosfäärile, tuleneb loogilist rada pidi autori lapsepõlvest: vanemad olid vanavarakogujad ja kodu oli kui antiigikauplus. Piltide esemeline keskkond kuulub Õuna igapäevaelu juurde.

Näituse töödest ei tuleks otsida vaimselt rammusaid allhoovusi ega metatasandeid.

Tegu on puhtalt visuaalse esteetikaga, mis on materialiseerunud just selliste piltide kujul.
Kui üldse, siis võiks Mats Õuna (foto)loomingu puhul kontseptsioonina arvesse tulla soov rehabiliteerida tänapäeva massikultuuri ja kiimatööstuse labastatud ja devalveeritud alasti naisekeha. Maailmas on juba selgelt liiga palju pornot. Aitab!

Lisaks diplomisaamisjärgsele teatrikunstnikutööle on autor tegutsenud elu jooksul kujundaja, kunstiõppejõu, ajakirjaniku, raadio saatejuhi, graafilise disaineri ja keraamikuna. Ta on õpetanud matemaatikat ja poistele tööõpetust. Juhtinud rokiklubi Woodstock ja pidanud kõiki üheksat ametit, püüdes vältida kümnendat.

Praegu töötab Mats Õun toimetaja ja fotograafina ajalehes «The Baltic Guide». Ta kuulub 1996. aastast Eesti kunstnike liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles