«Meie Euroopas»: Eestis üleliigne kunstnik leidis kodu Hispaanias

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monica del Norte
Monica del Norte Foto: ERR

ETV menusaates «Meie Euroopas» külastas Maire Aunaste Hispaaniat, kus kohtus kunstnik Monica del Nortega.

Monica nimevahetus sai alguse sellest, et vahetas kodumaad. Esimesel nädalal Hispaanias proovis ta läbi saada eesti nimega, milleks on Deivi Org, kuid see oli lausa füüsiliselt raske.

Ta hakkas kasutama ristimine ning Monica sobis hispaanlastele hästi. Del Norte selgitab hispaanlastele, et ta tuleb põhja poolt.

Kunstnik kolis Hispaaniasse kaheksa aastat tagasi ning kui ta selgitas, et tuleb põhjast, küsiti, et kas baskimaalt. Selle peale vastas ta, et ei, sealt, kus jõuluvana, kuid nende mõte toona nii kaugele ei küündinud.

Monica sõnul ei elata Hispaanias nagu orav rattas ja eestlaslik raharalli jääb piiri taha.

Ta töötab küll kuus päeva nädalas, kuid kinnitab, et asi pole üldse draamatiline, sest teeb täpselt seda, mida tahab. Tänu internetile saab kunstnik enda töid tutuvstada ja müüa üle kogu maailma.

Välismaale kolis naine pärast seda, kui esimene abielu lõhki läks. Hispaanias käis ta kunagi koos abikaasaga reisimas ning tal tekkis kohe tunne, et see on tema maa.

Juba paarinädalase reisi järel oskas ta rohkem hispaania keelt kui mõni, kes on seal elanud 30 aastat.

Monica sõnul tõuseb tolerants välismaal elades tohutult palju nii enda kui teiste suhtes.

Eestis tundis ta end üleliigsena ning kuna tal polnud pabereid, ei leidnud kuskilt tööd. Eestis käib kõik paberitega, kuid Hispaanias ei tule kellelegi pähe diplomit küsida.

Monica lapsed räägivad vabalt eesti, inglise ja hispaania keelt. Naist rõõmustab, et lapsed on juba varakult maailmakodanikud.

Monica meenutas, et leidis 1999. aastal ajalehest kuulutuse, mis otsis inimesi Hispaaniasse maale müüma. Ta lendas kohale ning töötas nädal aega. Siis lasti ta lahti, sest venitas raskete maalide tõstmisega käe ära. Õnneks oli tal juba tutvusi ning varsti tutvus ta tulevase abikaasaga. Hispaanias elamine oli sellest hetkest iseenesestmõistetav.

Monica ei pea elu võitluseks, kuigi ta teine abikaasa suri ja emal on vähk. Ta läheb hoopis vooluga kaasa ning naudib iga päeva.

Ta otsib kunstis küllust ja edu ning need kaks asja on igapäevased asjad. Ta läheb stuudiosse ja naudib täie rinnaga.

Eesti elu miinuseks peab ta seda, et siin valitseb vaesusmentaliteet, mis paneb inimesi vinguma. Monica arvates on vaesus meeleseisund ning ei sõltu sellest, kui palju asju sul on. Õnneks on Eestis näha muutuse märke, et inimestel hakkavad prioriteedid paika minema.

Eestlaste edu välismaal tagab iha ja jõud. Et magad rannas, kui vaja, ja ei taha valesid asju valel ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles