Peruu pakub Obamale karvutut koera

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peruu karvutu koer
Peruu karvutu koer Foto: Wikipedia.org

Peruu pakub USA uueks presidendiks valitud Barack Obamale Valgesse Majja kohalikku populaarset koeratõugu - peruu karvutut koera.

Peruulaste sõnul olid ilma karvadeta ja sageli ka ilma hammasteta koerad populaarsed juba inkakuningate seas, kirjutab abc.net.au.

Barack Obama lubas tütardele, seitsmeaastasele Sashale ja kümnesele Maliale, et Valgesse Majja kolides saavad nad koera.

Kuna Malia on koerte suhtes pisut allergiline, siis peab perekond valima sellist tõugu koera, mis tüdruku tervist ei kahjusta.

«Peruu karvutud koerad ei tekita allergiat, nad on rahulikud ja sõbralikud,» lausus peruu karvutute koerte omanike ühingu juht Claudia Galvez.

Galvez lisas, et nad tahavad ühe karvutu koera kutsika kinkida uue USA presidendi tütardele.

Galvez jätkas, et nad on edastanud vastavasisulise palve ka Limas asuvasse USA saatkonda.

«Kui meil avaneb võimalus koer USAsse saata, siis saab ta inkade linna järgi nimeks Machu Picchu,» lisas peruulanna.

2000. aastal Peruu rahvuslikuks kultuuripärandiks kuulutatud karvutu koer on sellisena püsinud juba sajandeid.

Selle tõu puhul ei rõhutata mitte niivõrd karvade, vaid eelkõige osalist hammaste puudumist.

Peruu karvutut koera on lihtne hooldada, ta ei vaheta karva ega lõhna koertele omaselt. Nimetatud tõu esindajad on saledad ning liiguvad kiiresti.

Inkade ühiskonnas tohtis neid koeri olla ainult kuningatel, aadlikel ja vaimulikel.  Inkade arvates aitasid need koerad ravida palavikku, astmat ja kopsupõletikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles