Nõudepesumasin võib olla bakterilõks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõudepesumasin
Nõudepesumasin Foto: SCANPIX

Sloveenia Ljubljana ülikooli teadlaste sõnul võivad nõudepesumasinad sisaldada ohtlikke baktereid ja seeni.

Nõudepesumasinate niiske ja soe keskkond koos nõudepesumasina tablettide tekitatud leeliselise veega võib olla tervisele ohtlik, kirjutab Daily Mail.

Teadlased uurisid 189 nõudepesumasinat 101 majapidamises maailma erinevates riikides.

62 protsendil nõudepesumasinatel leiti kummist uksetihendilt suures koguses baktereid ja seeni. Rohkem kui pooled neist olid Exophiala dermatitidis ja Exophiala phaeomuriformis seened, mis mõlemad on tervisele ohtlikud.

Uurija Polona Zalari sõnul ei saa nõudepesumasinas olevat ohtu eirata.

«Me uurisime nõudepesumasinaid, mida oli enne seda just vahetult puhastatud. Sellegi poolest leidus seal ohtlikke baktereid ja seeni. Sellega koos olevaid lusikaid pannake suhu. Samas me ei tea veel kui ohtlikud need olla võivad,» lausus teine uurija Nina Gunde-Cimerman.

Mõlemad Exophiala liigid peavad vastu nõudepesumasina 60 – 80-kraadises kuumuses ning seda hoolimata soola ja pesuvahendite lisamisest.

Nõudepesumasin on juba mitmes igapäevane tarbeese, mis sisaldab suures koguses ohtlikke seeni ja baktereid. Laialdaselt on kajastatud fakti, et arvutiklaviatuuril on rohkem ohtlikke baktereid kui näiteks WC-poti prill-laual.

Nõudepesumasinate tootjad ei soovinud uuringut kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles