Galerii: Saksamaal leiti Auschwitzi koonduslaagri joonised

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal tulid päevavalgele natside kurikuulsa Auschwitzi koonduslaagri originaaljoonised.

Joonised leiti ühest Berliinis asuvast korterist, vahendab STT ajakirja Bild.

Leidja nime ega seda, millal need joonised avastati, ei avalikustatud.

Auschwitzi koonduslaagri joonised valmisid 1941-1943. Kokku on jooniseid 28. Joonistel on ära märgitud ka gaasikambrite paiknemise kohad.

Kinnitamata andmetel kannab üks neist joonistest Heinrich Himmleri initsiaale.

Himmler oli juutide massilise tapmise, hävitamise, küüditamise ja sunnitöö organiseerimise peaarhitekt.

Saksa rahvusarhiivi esindaja sõnul on need joonised tähtsaks tõendusmaterjaliks massitapmise organiseerimise kohta.

Auschwitz ( Konzentrationslager Auschwitz) oli suurim ja kurikuulsaim natsi-Saksamaa koonduslaager. Nime sai see Lõuna-Poola väikelinna Oświęcimi (saksa Auschwitz) järgi. Auschwitz asub umbes 50 kilomeetri kaugusel Krakówist ning 286 kilomeetri  kaugusel Varssavist.

Saksa invasiooniga Poolasse septembris 1939 inkorporeeriti Oświęcim Saksamaaga ning see nimetati ümber Auschwitziks. Aastast 1979 kuulub Auschwitzi koonduslaager UNESCO maailmapärandi nimistusse.

Koonduslaagri ülem Rudolf Höss tunnistas Nürnbergi kohtuprotsessil, et Auschwitzis suri kuni 2,5 miljonit inimest. 1990. aastal teatas Auschwitz-Birkenau surmalaagri muuseum, et hukkunute arv oli umbes 1,1–1,6 miljonit inimest, kellest 90 protsenti  moodustasid juudid.

Suur osa tapeti gaasikambrites mürkgaasi Zyklon-B kasutades, teised surmapõhjused olid süstemaatiline näljutamine, sunnitöö, levinud haigused, enesetapud ja meditsiinieksperimendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles