Pavarotti lesk põeb polüskleroosi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia tenori Luciano Pavarotti lesk  Nicoletta Mantovani
Itaalia tenori Luciano Pavarotti lesk Nicoletta Mantovani Foto: AFP / Scanpix

Hiljuti surnud kuulsa Itaalia tenori Luciano Pavarotti lesk Nicoletta Mantovani põeb polüskleroosi (Sclerosis multiplex).

Mantovani lähedaste kinnitusel on 37-aastane naine seda närvisüsteemi kahjustavat haigust põdenud viimased kaheksa aastat, kirjutab The Telegraph.

Naine on käinud oma haigust ravimas ka kuulsas New Yorgi Multiple Sclerosis Research keskuses.

Nicoletta Mantovani haiguse tõi avalikkuse ette Pavarotti dietoloogi abikaasa, arst Franca Corfini.

«Luciano ja Nicoletta lihtsalt küsisid minu ja mu abikaasa käest ühel päeval nõu, kuidas polüskleroosi ravitakse. Siis tuligi naise haigus päevavalgele,» meenutas Corfini.

Polüskleroosi ravi on kallis ja kinnitamata andmetel võib see olla üheks põhjuseks, miks kuulsast lauljast suured võlad maha jäid.

Polüskleroos (Sclerosis multiplex) on kesknärvisüsteemi haigus.Haiguse käigus tekib autoimmuunne põletik - inimese loomulikud kaitsemehhanismid pöörduvad närvikoe vastu, mis kahjustabki närvisüsteemi.

Haigestunute keskmine vanus jääb 20.- 40. eluaasta vahele, kuid noorimad haigestunud on 13-14-aastased. Naised haigestuvad kaks korda sagedamini kui mehed. Oma osa etendab perekondlik eelsoodumus.

Haiguse kulg on tavaliselt vahelduvate ägenemiste ja paranemistega või siis kulgeb krooniliselt ja progresseeruvalt.

Praegu ei olemas ravi, mille abil oleks polüskleroosi võimalik täielikult välja ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles