"Väike raha" on puudutav ja lihtne lugu lähedusest

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala näitleja Tanel Ingi teeb oma lavastajadebüüdi Soome kirjaniku Sirkku Peltola näidendiga "Väike raha".
Ugala näitleja Tanel Ingi teeb oma lavastajadebüüdi Soome kirjaniku Sirkku Peltola näidendiga "Väike raha". Foto: Elmo Riig / Sakala

Sügisel jõuab Ugala lavale Sirkku Peltola näidend "Väike raha", mille lavastab Ugala näitleja tegutsev Tanel Ingi.

Senini oli Tanel Ingi enda sõnul lavastamise enda jaoks alati välistanud, sest näitlejatega töötamine on suur vastustus, lisaks veel materjali publiku ette toomine. "Siiski mõnikord tundsin, et huvi oleks proovida. Ühes intervjuus ütles Mikiver umbes sellist - lavastamisega on nagu varastamisega - näpud peavad hakkama sügelema. Mul nüüd hakkasid," ütles verivärske lavastaja.

Ingi sõnul tuli tal teksti lugedes koosseis kohe silmade ette ja see sai kindlasti üheks tõukeks. Lavastuses teevad kaasa Andres Tabun, Luule Komissarov, Terje Pennie, Meelis Rämmeld, Tarvo Vridolin ning Adeele Sepp Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti näitleja eriala IX lennust jt.

"Pilt hakkas silme ees nii-öelda jooksma," rääkis Ingi. Tema sõnul on lugu ise lihtne, siiras, lihtsatest inimestest, kellel on lihtsad soovid ja unistused. "Mulle sellised lood meeldivad," kiidab lavastaja. Proovidega tehti juba kevadel algust ja lavale peaks lugu jõudma septembris.

See lugu võiks toimuda ühes väikeses kohas täiesti tuttavate inimestega ka Eestis, kuigi kirjanik on soome autor Sirkku Peltola. "Väike raha" lükkab ääremaa piirid linnale lähemale ja toob veidi teistsugused inimesed tavaliste sekka. Nad ei olegi võib-olla nii teistsugused, aga me ei näe neid lihtsalt iga päev. Nad elavad linnainimese mõistes kaugel ja nende maailm võib tunduda võõras.

Kas olete vahel mõelnud selle peale, mis summa võiks olla väike raha või kui väike on väike inimene? Väikesed teod, väikesed soovid, väikesed toimetamised. Mõne jaoks on ka väike väga suur. Ja vahel võib väike ja tähtsusetu olla ka väga oluline ja tabav, mis on algtõukeks suurtele muutustele.

Meie maailmas on palju katkisi inimesi. Kellel on õigus tõmmata piiri normaalsuse ja ebanormaalsuse vahele? Kes on see tavaline inimene? Mis on normaalne? See lugu jutustab mehest, kelle nimi on Jason. Ta on väga õnnelik mees, sest valedel ei ole tema maailmas kohta. Tema elu on lihtne ja teisiti see ei saagi olla. Jasoni kõige lähedasem inimene on tema ema.

"Väike raha“ räägibki lähedusest, see on puudutav lugu ja elus nagu ka teatris on nii kurbust kui ka rõõmu, lootust ja lootusetust, pisaraid ja nalja. Peaosas on Ugala näitleja Andres Tabun.

Kunstnikutöö teeb lavastusele Jaanus Laagriküll, muusikalise kujunduse aga teatriaasta auhinna pälvinud Taago Tubin.

Esietendusega 16. septembril avab Ugala oma sügisese hooaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles