Sääsetõrjevahendid võivad põhjustada teadvusekaotust

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk
Sääsk Foto: Toomas Huik

Terviseameti mürgistusteabekeskuse spetsialistide sõnul sisaldavad sääsetõrjevahendid dietüültoluamiidi, mis võib põhjustada iiveldust ja raskematel juhtudel teadvusekaotust.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse spetsialistide sõnul sisaldavad sääsetõrjevahendid dietüültoluamiidi (ka DEET, toluamiid), mis imendub hästi nii läbi naha kui ka seedetrakti kaudu, kui juhtute seda kogemata alla neelama või kui näiteks  putukatõrjevahendiga määritud kätega toidu kallale asute.

«Lastevanemate jaoks on oluline jälgida sääsetõrjevahendite värvikoodi – mida punasemaks muutub etikett, seda enam on toode mõeldud täiskasvanule, sisaldades rohkem närvimürgina tuntud DEETi. Kindlasti ei tohi end sääsetõrjevahendiga üleni kokku määrida, mis tõrjub küll sääsed piisavalt pikaks ajaks, ent võib põhjustada tõsist iiveldust kuni raskematel juhtudel teadvusekaotuseni välja,» kirjutatakse terviseameti kodulehel.

«Suitsu tegemiseks kasutatavad sääsetõrjevahendid ja ka sipelgamürgid on aga valdavalt püretriinid (mõned sipelgamürgid sisaldavad lisaks ka organofosfaate), mis imenduvad samuti hästi nii seedetraktist, nahalt kui ka limaskestadelt.»

«Lapsed on puutunud sipelgamürkidega kokku ja neid söönud ajal, mil neid on pandud pügatud murule roomama või mängima ja sellele murule on enne seda tülikate sipelgate tõrjeks kuhjatud sipelgapulbrit. Sipelgamürk võib põhjustada tugevat peavalu ja iiveldust, laps muutub virilaks ja keeldub toidust. Organofosfaadimürgistus nõuab tavaliselt haiglaravi, raskematel juhtudel ka antidootravi.»

Mürgistusinfoliinile 16662 saab helistada esmaspäevast laupäevani ööpäevaringselt mistahes ägeda mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles