Arheoloogid otsivad Herculaneumi kirjandusaardeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa dei Papyri rekonstruktsioon
Villa dei Papyri rekonstruktsioon Foto: romit.org

Rahvusvaheline arheoloogidemeeskond jätkab Herculaneumi raamatukogu Villa dei Papyri, mis mattus 25. augustil 79. aastal kell 01.00 varahommikul Vesuuvi vulkaanipurske tagajärjel muda- ja pimsilaviini alla, väljakaevamist.

Teadlaste arvates peituvad Herculaneumis tuhanded käsikirjarullid, mille hulgas võib leiduda ka Aristotelese, Sophoklese ja Catulluse originaaltöid, kirjutab LiveScience.

 «Sajast Spohoklese kirjutatud näidendist on seni leitud ainult seitse. Ka Euripides kirjutas umbes 100 näidendit, millest suurem osa on kadunud. Loodame, et Villa dei Papyris leiduvad mõned nende näitekirjanike teosed,» laususid arheoloogid.

Väljakaevamistööd Villa dei Papyris algavad uuesti pärast kaheksa aasta pikkust katkestust.

 «Oleme kindlad, et Villa dei Papyri sisaldab veel palju kirjandusaardeid. Meie andmetel võib seal olla näiteks Aristotelese töid. Võib olla leiame veelgi suuremaid aardeid,» nentis Herculaneumi konserveerimisprojekti juht Andrew Wallace-Hadrill. 

Ülisuur Villa dei Papyri kuulus Lucius Calpurnius Pisole, kes oli Julius Caesari äi. Siiani on sellest villast leitud 1800 raamaturulli, kuid arheoloogid avastasid hiljuti, et selles villas on veel kaks korrust. Need vajavad uurimist.

Väljakaevamised katkestati 1999. aastal, sest konserveerimistööd sattusid ohtu. Kuna väljakaevatud osa asus neli meetrit veepinnast allpool, siis oli see pidevalt üleujutatud. Samuti vajas sel perioodil leitud hoonetekompleks restaureerimist.

Võrreldes Pompeiga on Herculaneum peaaegu täielikult, viimse detailini säilinud. Juhuslikult 18. sajandil avastatud Herculaneumi väljakaevamist raskendab aga asjaolu, et see asub tänapäeva Napoli eeslinnade all.

«Seni on Herculaneumist välja kaevatud ainult kolmandik. Ka Villa dei Papyri väljakaevamised on raskendatud, sest see asub tänapäevase raekoja all,» sõnasid arheoloogid.

Nad jätkasid, et paljude tänapäeva majade vundamendid on ehitatud Rooma-aegsete ehitiste peale.

«Ka Napoli maffia, Camorra peakorter asub Herculaneumi ehitiste peal ja nende käest maa ja maja äraostmine edasisteks kaevamisteks on võimatu,» nentis väljakaevamiste juht Wallace-Hadrill.

Ta lisas, et möödunud aastal kukkusid kaks tänapäeva maja kokku ja lähem uurimine näitas, et need olid ehitatud Rooma-aegse basiilika peale ning maapind oli seal väga õhuke.

Uuteks kaevamistöödeks andis 2,7 miljonit dollarit (29,7 miljonit krooni) arvutigigant Hewlett Packard. Lisaks eraldas Euroopa Liit Villa dei Papyri uurimiseks 3,6 miljonit dollarit ( 39,6 miljonit krooni).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles