Suure-Jaanis heliseb taas terve nädala muusika

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani festivalid on pühendatud heliloojatele Kappidele, kelle majamuuseumis annab homme avakontserdi pianist Mihkel Mattisen.
Suure-Jaani festivalid on pühendatud heliloojatele Kappidele, kelle majamuuseumis annab homme avakontserdi pianist Mihkel Mattisen. Foto: Elmo Riig / Sakala

17.—23. juunini ootab muusikasõpru heliloojatele Kappidele pühendatud Suure-Jaani festival, mille avakontserdi annab Eesti riiklik sümfooniaorkester.

Festivali kunstiline juht Andres Uibo rõhutas, et Eestis on väljaspool Tallinna vähe kohti, kuhu ERSO igal aastal esinema läheb. Suure-Jaani festivalil on meie esindusorkester käinud aga juba aastaid ja tuleb ka tänavu.

«Tähelepanu väärib ka metsasarvekonkurss, kus on palju osalejaid, kaasa teevad isegi Peterburi muusikud,» rääkis Andres Uibo. «See on nagu vastassuunaline liikumine: kui vanasti mindi Suure-Jaanist Peterburi, siis nüüd tullakse sealt Suure-Jaani.»

Eraldi tähelepanu juhtis Uibo vaimuliku muusika päevale 19. juunil.

«Hommikupoolikul on Suure-Jaani kirikus kontsertjumalateenistus, siis kohvikus Arturi Juures lõunatund Tunne Kelamiga, kes räägib oma vanematest Marje ja Kuldar Singist. Edasi tulevad väga põnevad kontserdid Olustvere leivakojas ja Suure-Jaani kirikus,» rääkis ta.

Tänavugi saavad festivali avapäevast osa pealinlased: homme annavad Niguliste kirikus kontserdi Tallinna kammerorkester ja lastekoor Ellerhein.

Samal päeval on tasuta kontsert heliloojate Kappide majamuuseumis, kus Mihkel Mattisen esitab Eugen Kapi klaveripalade tsükli «Tallinna pildid».

Väljapaistvaid esinejaid kuhjaga

Õhtul esineb Suure-Jaani gümnaasiumi suures saalis ERSO, keda juhatab Singapuri dirigent Darrell Ang, solistid on Jassi Zahharov ja Aare Tammesalu. Kavas on Artur, Villem ja Eugen Kapi ning Gustav Ernesaksa looming.

Järgmistel päevadel astuvad üles sellised väljapaistvad esinejad nagu Tallinna kammerorkester, organist Toomas Trass, ansambel Vox Clamantis Jaan-Eik Tulve juhatusel, rahvusmeeskoor ja teised.

Olustvere lossis esitab Eesti muusika- ja teatriakadeemia ooperistuudio Gian Carlo Menotti lühiooperi «Telefon».

Suure-Jaani kirikus avaneb harukordne võimalus vaadata 1916. aastal valminud tummfilmi «Kristus», mille autor on Giulio Antamoro. Sajandi jooksul on Itaalias tehtud hulk filme Kristusest, kuid Antamoro loodu on esimene ja kõige suurejoonelisem religioosne linateos tummfilmi ajastust.

«Kristuse» võtted tehti Palestiinas ja Egiptuses ning need kestsid kolm aastat. Filmis mängivad tolle aja Itaalia tippnäitlejad, vahetekstid on ladina keeles, kasutatud on tsitaate Dantelt ning stseenid on inspireeritud Itaalia suurte meistrite maalidest.

Hüpassaare ilu tuleb hoida

Päikesetõusukontserdi Hüpassaare soosaarel sisustavad Eesti Televisiooni tütarlastekoor Aarne Saluveeri juhatusel ja soo-orkester. Solist on Toomas Vavilov klarnetil.

Tasuta bussid väljuvad Suure-Jaani keskväljakult 23. juunil kell 00.30. Korraldajad paluvad Hüpassaares kohal olla vähemalt tund enne kontserdi algust ja järjekordade vältimiseks osta pilet eelmüügist.

Soovitav on sõita kohale just bussiga. Soosaarele viib kaks ligi kilomeetrist laudteed.

Tuleks valida sobiv rõivastus ja jalanõud ning võtta kaasa taskulamp ja midagi istumise alla. Iseenesestmõistetav on, et kogu tekkinud prügi võetakse lahkudes kaasa.

Jaanilaupäeval on veel kaks kontserti: Suure-Jaani kirikus esinevad Ain Varts, Andres Uibo, Jüri Leiten ja Tobiase keelpillikvartett ning laululaval astub üles setu laulukoor Kuldatsäuk.

Kell 21 algab kohviku Arturi Juures väliterrassil jaaniõhtu, mis on muusikapeo traditsiooniline lõpuüritus.

PIDU

14. Suure-Jaani muusikafestival pakub palju huvitavat
• 17. juunil kell 19 ERSO kontsert gümnaasiumi suures saalis
• 18. juunil kell 19 Tallinna kammerorkestri kontsert ja metsasarvemängijate võistluse võitjate autasustamine Suure-Jaani kirikus
• 19. juunil kell 16 kontsert «Meie igapäevane leib» Olustvere leivakojas; kell 22 Giulio Antamoro tummfilm «Kristus» (1916), Toomas Trassi oreliimprovisatsioonid ja Vox Clamantis Jaan-Eik Tulve juhatusel Suure-Jaani kirikus
• 20. juunil kell 20 RAM Vastemõisa viljahoidlas; kell 23 Tobiase keelpillikvartett Johann Köleri muuseumis Lubjassaare talus
• 21. juunil kell 19 Gian Carlo Menotti «Telefon» muusikaakadeemia ooperistuudiolt Olustvere lossis
• 23. juuni öösel kell kolm päikesetõusukontsert Hüpassaare soosaarel.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles