Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Kerged suvised saunasuupisted

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Paprika.
Paprika. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ellen Arnover, Elukiri

Kiudainerikas salatiliud
kuuele

Rasvase lihatoidu tasakaalustamiseks sobib suupisteks salativalik.

2,5 dl kuivatatud punaseid ube (punaste ubade keetmiseks: vett, 1 tl soola, 1 loorberileht, 1 sibul, 1/2 tl kuivatatud aed-liivateed)
pool pakki külmutatud rohelisi ube
pool salatipead
¼ värsket kapsast
3 porgandit
1 lavakurk
2 punast paprikat
4 tomatit
2 (või rohkem) keedetud muna

Vinegrettkaste:
1–2 sl sidrunimahla
2 sl külmpressitud oliiviõli või rapsiõli
(2 sl vett)
1 tl suhkrut
(1/2 tl pansoola)
2 sl hakitud petersellilehti
4 küüslauguküünt hakitult
1/2 tl sinepipulbrit
värskelt jahvatatud musta pipart

Oad võib keeta päeval enne saunaõhtut. Punased oad (red kidney beans) loputada üle ja panna rohke veega suuremasse potti. Sibul lõigata neljaks, lisada ubadele koos loorberilehtede, soola ja tüümianiga. Lasta keema tõusta, vähendada kuumust ja lasta tasakesi keeda umbes 2 tundi, kuni oad on pehmed. Tõsta pliidilt ja lasta toatemperatuuril ilma kaaneta keeduvedelikus jahtuda. Kui oad on jahtunud, võib neid hoida keeduvedelikus kuni laualeandmiseni. Enne serveerimist kurnata, eemaldada sibul ja loorber.

Külmutatud rohelised oad keeta pakendil oleva õpetuse järgi, aga mitte pehmeks. Ka porgandid jätta keetes krõmpsuks. Toores kapsas hakkida peeneks. Munad keeta keskmiselt kõvaks ja lõigata pikkupidi neljaks.

Serveerimiseks asetada suurele liuale kõigepealt pestud salatilehed, keskele kapsakuhik ja ümbritseda need rühmiti punaste ubade ja roheliste oakaunadega, paprikaribadega, porgandi, kurgiviilude ja tomatisektoritega. Munatükid hajutada aedviljakuhilate vahele üle liua.

Segada eraldi kausis kaste. Niristada 3 sl kastet aedviljale, ülejäänud kastet pakkuda kõrvale, et igaüks saaks ise juurde lisada.

Juurde sobivad hästi tumedad minikuklid.

Seenesalat

Šampinjone müüakse üsna soodsa hinnaga ja värskeid seeni võib alati lisada nii rohelisele salatile kui ka pakkuda eraldi kastmega.

1 karp (200 g) šampinjone
1,5 dl maitsestamata jogurtit või hapukoort
1 pakk sinihallitusjuustu dipikastme pulbrit
(kreeka pähkleid)

Seened viilutada ja asetada liuale. Segada kaste, valada seentele ja puistata peale hakitud kreeka pähkleid.

Tikusuupisted

leiba või saia
miniviinereid
konservananassi (tükeldatud)
šampinjone

Lükata tiku otsa kõigepealt leivakuubik, siis miniviiner, ananassipala või šampinjon ja kõige peale juustukuubik. Asetada tikud püsti pidi ahjuvormi (grillimisel fooliumisse).
Soojendada 5 minutit 225-kraadises ahjus, kuni juust on hakanud sulama.

Rabarberikook

Koogitainasse võiks tervise huvides lisada graham-jahu või kiirkaerahelbeid, koogi maitse sellest ainult võidab.

Tainas:
150 g küpsetusmargariini
1 dl suhkrut
1 muna
2 dl nisujahu
1 dl graham-jahu või kiirkaerahelbeid nisukliidega
1 tl küpsetuspulbrit

Peale:
½–1 l rabarberitükke
1,5 dl suhkrut
1,5 sl tärklist

Vahustada margariin suhkruga ja lisada muna. Segada küpsetuspulber jahudesse ja lisada vähehaaval rasvainele. Katta vormi põhi ja servad tainaga. Peale panna suhkru ja tärklisega segatud rabarberitükid.

Küpsetada 200-kraadise ahju alaosas 30–40 min. Jahtunud kooki pakkuda vahukoore või jäätisega.

Märksõnad

Tagasi üles