Mürkmadude tõttu hukub aastas kuni 90 000 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kobrad on maailma ühed mürgisemad maod
Kobrad on maailma ühed mürgisemad maod Foto: Reuters / Scanpix

Sri Lanka uurijate andmetel hukub mürkmadude hammustuste tagajärjel rohkem inimesi kui sureb vähki või  troopiliste palavike tõttu.

Uurijate statistika näitas, et aastas on mürkmadude hammustusi 421 000 – 1 841 000 korda, kirjutab AFP.

Nendest 20 000 – 90 000 lõppevad surmaga.

Uurijad võtsid aluseks 169 riigi andmed madude hammustuste kohta.

Näiteks Lõuna-Aafrika Vabariigis hukub aastas mürkmadude tõttu 14 000  ja Indias 11 000  inimest.

Kuna mitmete riikide kohta andmed puudusid, siis nende puhul arvutati tõenäosus välja naaberriikide statistika põhjal.

Lõuna-ja Kagu-Aasia riikides kui ka Sahara kõrbest lõunasse jäävatel aladel on maohammustuste tagajärjel hukkunute arv samuti kõrge.  

Aafrikas maohammustuste tagajärjel hukkunute suur arv on tingitud sellest, et inimesed ei saa õigeaegselt ravi.  Uuring näitas, et mürkmadude poolt salvata saanud inimestest otsis Nigeerias arstiabi vaid 8,5 protsenti ja Keenias 27 protsenti.

Kesk-ja Lõuna-Ameerikas tuleb mürkmadude hammustusi ette üsna sageli, kuid  seal on surevus arstiabi õigeaegse kättesaadavuse tõttu madal.

Uuringut juhtinud Janaka de Silva rõhutas, et kuigi mürkmadude hammustuste tagajärjel sureb vähem inimesi kui infektsioonide tõttu, võib madude hammustuste tagajärjel jääda  invaliidiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles