Briti vanadekodust leiti 90-aastane nats

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti vanadekodust leiti 90-aastane nats
Briti vanadekodust leiti 90-aastane nats Foto: SCANPIX

Suurbritannias Hampshires´is Farehamis asuvast vanadekodust avastati endine nats.

90-aastane Alexander Huryn suutis siiani oma sünget minevikku varjata, kirjutab Daily Mail.

Dokumentide kohaselt oli Huryn Teise maailmasõja ajal Poolas asunud Trawniki koonduslaagris valvur.

Selles koonduslaagris tapeti tuhandeid juutidest vange.

Huryn on sündinud Wola Uhruska külas, mis varem asus Ukraina alal, praegu aga Ida-Poolas. Surma ähvardusel oli ta sunnitud astuma natsi-Saksamaa sõjaväkke.

Pärast Teist maailmasõda pääses Huryn Suurbritanniasse. Väidetavalt jõudis ta sinna 1948. aastal. Ta on selles riigis töötanud peamiselt puusepana.

Huryn abiellus inglanna Dianaga 1954. aastal  ning Suurbritannia kodakondsus anti talle 1965. aastal. Mehe perekonna sõnul saab ta siiani Saksamaa sõjaväepensioni.

Paar viimast aastat on ta koos oma inglannast naisega elanud vanadekodus. Neil on üks tütar Sophie Huryn, kes on 60. eluaastates.

Scotland Yard uurib, kas Huryn tuli Suurbritanniasse ebaseaduslikult. Veel ei uurita eaka mehe sõjaaegseid kuritegusid, vaid ta kuulatakse üle kui tunnistaja.

Tütre sõnul on isa mälu üsna kehv ja nooruses juhtunud asjadest ei mäleta ta enam palju.

Suurbritannia võimud teatasid sellegi poolest, et riik ei saa anda varjupaika sõjakurjategijale.

Huryn võib Suurbritannia kodakondsuse kaotada, kui paljastub, et ta on saanud selle valeandmeid esitades. Samuti võidakse talle esitada siis kahtlustus sõjakuritegudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles