10 000 pingviini on valmis paljunema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningpingviinid (Aptenodytes patagonica)
Kuningpingviinid (Aptenodytes patagonica) Foto: penguinworld.com

Antarktika lähedal asuv South Georgia saar pakub praegu huvitavat vaatepilti. Nimelt on ühte kokku kogunenud 10 000 kuningpingviini (Aptenodytes patagonica), kellel on ees järglaste saamine.

Kuningpingviinid munevad munad novembris-detsembris. Need lennuvõimetud veelinnud ei ehita pesasid, vaid ainsa muna eest hoolitsevad isas- ja emaslinnud vaheldumisi, hoides seda oma keha all soojas, kirjutab Daily Mail.

Järglase eest hoolitsemine on väga rangelt ära jagatud: isaslind kaitseb järglast esimesed kaks nädalat, emaslind aga võtab siis selle üle. Linnuvanemad vahetavad siis oma osi kolme-nelja päeva tagant.

Mitte ainult paljunemine ei sunni neid pingviine veest kaldale tulema, vaid ka oma keha eest hoolitsemine. Kulunud suled langevad 12 päevaga ära ja siis näevad pingviinid välja nagu oleksid peaaegu alasti.

Järgneva 30 päeva jooksul kasvavad aga uued suled ja linnud saavad tagasi vette minna.

Suurem osa kuningpingviine vahetab igal aastal partnerit, ainult 19 protsenti nendest pingviinidest paaritub ka järgmisel aastal sama partneriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles