Punkarid täitsid Rakvere Vallimäe lauluga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii vanad kui noored kogunesid laupäeval Rakvere Vallimäele punklaulupeole.
Nii vanad kui noored kogunesid laupäeval Rakvere Vallimäele punklaulupeole. Foto: Liis Treimann

Rakvere Vallimäel laupäeval peetud teine punklaulupidu tõi laulukaare alla üheksakümmend kaks koori üle Eestimaa. Nende saabumine peoplatsile paarisaja meetri pikkuse kireva rongkäiguna pakkus unustamatut vaatepilti.
 

Kõige ees lahtine punane maastikuauto, milles peale peo eestvedaja Üllar Saaremäe veel Tõnu Trubetsky, Psychoterrori solist Freddy ning Kohtla-Järve pungiisa, kunagine Röövel Ööbiku liige, äsja 50 aasta juubelit tähistanud «Eesti vanim punkar» Uno Laur.

Auto järel lõputult looklev kooride karneval, reipalt punk-rivilaule laulvad ja  loosungeid hõikuvad lauljad rõõmsalt elevil.

Peoperemees Saaremäe juhatas enda laulud avaloo, Sex Pistolsi «Anarchy in the U.K.» saatel sisse 23st kunagiste punkbändide repertuaari kuulunud kodu- ja välismaisest klassikalisest palast koosneva kava.
Vallimäe nõlvadel ja orus kohad sisse võtnud rohkearvulise publiku seas tekitas palju elevust seik, et sel korral liitusid kooridega solistidena punkhittide originaalesitajad.

Lisaks üritust juhtinud ja lauludele antud vürtsikate neljakeelsete kommentaaridega publiku seas korduvalt naerupahvakaid esile kutsunud Peeter Volkonskile astusid Rakvere pungiveteranidest koosneva ansambli Steptococcus Pyogenes saatel üles kõik siinsed  kanoniseeritud punkpühakud: Ivo Uukkivi, Villu Tamme, Hardi Volmer, Hendrik Sal-Saller ning juba mainitud Truba ja Freddy.

Soojalt võeti vastu ka muu hulgas ansamblis Üdi endale nime teinud Taavi Petersoni esitatud The Boomtown Ratsi pala «I Don’t Like Mondays». Välismaised lood pärinesidki eelkõige briti pungi kuldajast, autoriteks ansamblid The Clash, The Damned, The Stranglers ja teised, erandeina ka paar austusavaldust meie ida- ja põhjanaabritele.

Ainsa venekeelse palana kõlas pungipeol «Mama anarhia» siinmailgi armastatud pundi Kino repertuaarist. Tõeliselt ootamatult mõjus hoogsate punkpalade vahel rahvusooper Estonia solisti Villu Valdmaa esituses Ismo Alanko mõtlik sünkballaad «Kuin Suomi putois puusta», mille peale meenus Bonzo mehine etteaste lauluga «Siin on ilus elada» kolm aastat tagasi, eelmisel punklaulupeol.

Punklaulupeo erikülaline, soome pungi teerajaja Pelle Miljoona esitas oma tuntuimat pala «Moottoritie on kuuma» õhtu jooksul koguni kaks korda – esmalt kooride ja noorte sümfoonikute saatel ning pärast koos oma praeguse grupiga Unabomber peo lõpetuseks antud suurepärasel täispikal kontserdil.

Vanameistri energia oli imetlusväärne – kogu kontserdi laulis ta oma sütitavaid laule trummikomplekti taga müdistades, just nii nagu ta 1970. aastate lõpul oma muusikuteed alustas. Intrigeeriva sõnalise vahepala esitas Rakvere teatri näitleja Mait Joorits, kelle terav monoloog Eesti teatripoliitika ja teatrielu aadressil ei säästnud tegijaid ega publikut, isegi mitte esitajat ennast.

Muidugi esines tänavuse punklaulupeo korralduses nii laiahaardelise ettevõtmise puhul raskesti välditavaid tehnilisi ja organisatoorseid apsakaid, kuid nende kallal ei tahaks siinkohal nokkima hakata. Korraldustoimkond ja osalejad – koorid, muusikud, dirigendid ja lauljad – andsid endast parima ning Rakvere II punklaulupidu on väärt, et sellest rääkida veel aastate ja ehk aastakümnetegi pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles