Parasomnia all kannatav mees ründas magavat abikaasat

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijad soovitavad lõunauinakuid tervise huvides vältida.
Uurijad soovitavad lõunauinakuid tervise huvides vältida. Foto: SCANPIX

Ameeriklasel Derek Barfootil ei lubata oma abikaasaga ühes toas ega voodis magada, kuna tal on unehäired.

Arstid diagnoosisid mehel parasomnia, mille tõttu ta kannatab öiste hirmude ja unes kõndimise all ning ründab läheduses olevaid inimesi, kirjutab foxnews.com.

Barfoot on unehäirete tõttu rünnanud mitu korda tema kõrval maganud abikaasat. Naine sai kehavigastusi ning tal tekkisid verevalumid.

«Tavaliselt on mu abikaasa väga rahumeelne ega kakle, kuid öisel ajal muutub ta koletiseks,» sõnas Elaine Barfoot.

Mehe selgitusel ründas ta oma abikaasat esimest korda siis, kui oli poolunes ja nägi, et keegi püüab teda pussitada. Mees väänas maganud ja end üles ehmatanud naise käed seljataha ja nõudis, et naine noa maha viskaks. Kui naine noa mahaviskamise liigutust ei teinud, püüdis mees tal käeluid murda.

Arstide sõnul ei olnud Barfoot oma tegevusest teadlik ning järgmisel hommikul ei mäletanud sellest mitte midagi.

Arstid ei ole mehe haigusele veel õiget ravi leidnud, kuid soovitasid paaril erinevates tubades magada. Lisaks lukustab naine igal öösel oma toa ukse, et mees sisse ei pääseks.

Unehäired sisaldavad endas uinumise ja une säilitamise häireid (insomniaid), liigunisuse seisundeid, une-ärkveloleku tsükli häireid ning parasomniaid (uneskõndimine, öised hirmud).

Krooniliste unehäirete all kannatab umbes 5 protsenti täiskasvanuist ja päevase väsimuse all umbes 3 protsenti. Viimasel ajal on täheldatud unehäirete sagedasemat esinemist.

Kõige tavalisem unehäire on insomnia, mis on veidi levinum naiste seas ja mis lisandub eaga.Tüüpilised lapseea parasomniad on uneskäimine ja öised õudushood.

Täiskasvanuil esineb kõige enam norskamist, painajalikke unenägusid ja unes rääkimist. Eakate inimeste levinuim probleem on katkendlik ööuni ning unetus.

Unehäired segavad igapäevaelu – vähendavad töövõimet ning võivad põhjustada töö- ja liiklusõnnetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles