Kultuuriõhtul uuritakse sooidentiteeti

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Wariazone” tegeleb identiteedi- ja väljendusvabaduse probleemidega.
“Wariazone” tegeleb identiteedi- ja väljendusvabaduse probleemidega. Foto: Foto filmi kodulehelt

Pärnu linnagalerii ja J. Barbaruse nimeline kontrakultuuri keskus korraldavad homme kunstnike majas kultuuriõhtu “Olemasolu variatsioonid”.

Galeriis toimub Kiwa & Terje Toomistu filmi “Wariazone” Pärnu esilinastus. Autorid tutvustavad filmi, vastavad küsimustele ja innustavad arutelu.

Järgneb Jasper Zoova “Autoraamatu” esitlus kunstnike maja hoovis. Päeviku vormis raamat sisaldab autoportreesid, mis joonistatud 2009. aasta kevadsuvel.

Kiwa & Terje Toomistu mängivad Indoneesia dangdut-muusikat ja soovilugusid.

Galeriis on avatud Mare Tralla näitus “Autoportreed”, mis käsitleb naise soolise orientatsiooni vahetumist.

Dokumentaalfilm “Wariazone” käsitleb transsoolisuse fenomeni, sooidentiteedi ja vabaduse seoseid Indoneesias ning esitab küsimusi moraali politiseerumise kohta.

Waria ehk meesnaine, transseksuaal on maailma suurima moslemikogukonnaga riigi kultuurimustrites tuntud nähtus. Filmi autorite sõnutsi osutab waria, keda kirjeldatakse kohalikus kontekstis sageli kui kolmandat sugu või mehe kehasse sündinud naise hinge, postkoloniaalse situatsiooni probleemidele.

Traditsiooniliselt on soolise identiteedi variatsioone peetud paljudes Indoneesia kultuurides pühaks, kuid tänapäeval on waria’d kandunud õigusteta tsooni ühiskonna äärealal. Sotsiaalsete konstruktsioonide jäikusest tuleneva häbimärgistamise tagajärg on sooidentiteedi eiramine, diskrimineerimine, piiratud töövõimalused, seksitööstus ja HIV/aids.

Transsoolisuse teemas avanev perspektiiv Indoneesia sotsiaalpoliitilisele olukorrale pakub huvitavat võrdlust Eesti protsessidega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles