Indialased söövad astma ravimiseks elusaid kalu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indias ravitakse astmat elusa ja toore kala abil
Indias ravitakse astmat elusa ja toore kala abil Foto: SCANPIX

Tuhanded indialased kogunesid eile Lõuna-Indiasse Andra Pradeshi osariiki Hyderabadi oma astmat ravima.

Indias ravitakse astmat elusate kaladega, kelle suhu on topitud masala vürtsisegu pall, kirjutab The Telegraph.

Massiravimise korraldasid Goudi dünastia 200 liiget.

Asjatundjate arvates ei ole sellise rahvameditsiini abil võimalik astmat ravida. Samuti äratab see ravifestival inimõigusaktivistide tähelepanu. Nende sõnul seal lapsi lausa piinatakse, kuna neid sunnitakse sööma elusaid kalu.

Niinimetatud kalaravimise festival leiab aset iga aasta juunis. Toimumisaja panevad paika astroloogid taevaseid- ja loodusmärke jälgides.

Lisaks astmahaigetele osalevad festival ka teiste hingamishaiguste all kannatajad.

Festivali korraldav Goudi perekond on keeldunud kala suhu pandava maitseainesegu koostisosade paljastamisest.

Nende sõnul sai pere selle retsepti 170 aastat tagasi ühelt hindu pühamehelt. Ta olevat ka hoiatanud, et selle abil ravimine ei tööta, kui nad sellest kasu püüavad lõigata.

«Goudi perekond on viimase 166 aasta jooksul pakkunud ravi neile, kes seda vajavad,» lausus selle pere juht Bathini Harinath Goud.

Üritust toetab ka India valitsus, pakkudest tasuta transporti Hyderabadi. Pärast toore kala söömist tuleb kuus nädalat dieeti pidada.

Inimõiguslaste sõnul tuleks see kalasöömise festival ära keelata, kuna laste tervis on selle tõttu ohus. Tegemist olevat ebahügieenilise tegevusega, mis võib haigusi tekitada.

«Sellel festivalil jagavad kalu inimesed, kes meie andmetel ei pese oma käsi enne kala andmist,» sõnas tervishoiuspetsialist Balala Hakkula Sangham.

Goudi perekonna sõnul on nendevastase propaganda taga farmaatsiafirmad, kes kardavad oma toodete müügi kahanemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles