Christiania vabalinna saatus on jällegi küsimärgi all

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christiania elanike ja politsei kokkupõrge
Christiania elanike ja politsei kokkupõrge Foto: SCANPIX

Taani pealinnas Kopenhaagenis oleva Christiania vabalinna  saatus on jällegi küsimärgi all.

Rühm selle boheemlaste ja narkomaanide paiga elanikke plaanib Taani valitsuse kohtusse kaevata, kuna linnas tahetaks mitmed ehitised lammutada, kirjutab AFP.

Christiania elanike advokaat Knud Foldschack sõnas, et tema klientide eluviis muutuks, kui valitsus sulgeks linna ning erastaks ehitised.

Christiania elanike sõnul on neil õigus oma barakkidesse elama jääda.

Möödunud nädalal toimus kohalike elanike ja politsei vaheline kokkupõrge, kuna ametivõimud otsustasid ebaseaduslikult püstitatud ehitise lammutada.  Meeleavaldajad karjusid tänavatel patrullinud politseinikele ebatsensuurseid väljendeid, ründasid neid ning panid põlema prügikaste, vana mööblit ja külmikuid.

Taani poliitikud suhtuvad Christianiasse kaheti. Ühtede arvates on tegemist huvitava sotsiaalse katsega, teised aga leiavad, et paik on kuritegevuse ja narkomaania pesa.

Christiania elanike esindajal Foldschackil on 12 päeva aega anda asi kohtusse ning tõestada kohtunikule, et elanikel on õigus jääda hüljatud barakkidesse elama.

Kohus peaks langetama otsuse järgmise aasta jaanuaris.

Christiania on asum Kopenhaageni Christianshavni linnaosas, tuntud ka kui Vabalinn Christiania. Seal elab 84 hektaril ligi 1000 teisitimõtlejat, boheemlast, narkosõltlast ja kunstnikku.

Christiania tekkis 1971. aastal, kui erineva taustaga inimesed asustasid mahajäetud sõjaväekasarmud. Christiania on hipiliikumise, anarhismil ja kollektivismil põhineva eluviisi tuntumaid paiku Euroopas.

Christianias on autode kasutamine keelatud.

Otsuste vastuvõtmine toimub üldkoosolekul või piirkondade koosolekutel. Püsiv juht või juhtkond puuduvad, on vaid koosolekutel valitavad koosoleku juhatajad ja asjaajamisi korraldav-abistav kontor.

Christianiat tuntakse ka kui Skandinaavia suurimat narkokeskust. Kinnitamata andmetel liigub sealsel narkoturul 130 miljoni euro (üle kahe miljardi krooni) eest narkootikume.

Christiania tühjendamine on Taani valitsusel juba üle kahekümne aasta eesmärgiks olnud, kuid siiani ei ole seda ellu viidud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles