Eurovisiooni korraldajad Iisraeli plagiaadijuhtumist: tegu on tühja kuulujutuga

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netta.
Netta. Foto: MSAMS / MEGA

Euroopa Ringhäälingute Liit kavatseb vaatamata Iisraeli võidulaulu ümber käivatele juttudele Eurovisiooni ikkagi seal korraldada, kuna nende arvates on tegu vaid tühja kuulujutuga.

Võidulaulu «Toy» kirjutanud Doron Medalie ja Stav Beger said eelmisel nädalal USA plaadifirmalt Universal Music Group kirja, milles neid süüdistati plagiaadis, kuna Netta esitatud laul on väga sarnane 2003. aastal avaldatud lauluga «Seven Nation Army», vahendab Jewish Telegraphic Agency.

Kirjas palutakse selgitust, miks on «Toy» refrään nii sarnane Universalile kuuluva lauluga. Kohtuasja ei ole praegu veel algatatud.

Iisraeli päevaleht Yediot Acharonot pakkus välja, et rahatrahvist pääsemiseks võiksid Medalie ja Beger lauluõigused Universalile anda, mis teeks ettevõttest laulu avaldaja ja haldaja.

Aga sellega oleks vaid üks takistus ületatud. Andes Universalile lauluõigused tunnistatakse, et laulu refrään on plagiaat ning sellega rikutaks Eurovisiooni reeglit, mis ütleb, et kõik osalevad laulud peavad olema originaalid. Kui nii, siis on suur võimalus, et Iisrael diskvalifitseeritakse. 

Doron Medalie ja Stav Beger peavad kasvõi kohtu abil tõestama, et nende laul on originaal, ning igasugused sarnasused on puhas kokkusattumus.

Praegu on neli linna andnud teada soovist Eurovisioon korraldada: Jerusalem, Tel Aviv, Haifa ja Eilat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles