Tai koopast päästeti kõik poisid ja treener (1)

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õnnelik lõpp. Tai koopast päästeti kõik poisid ja treener! 

Päästjad sõnavad, et praegu on käimas kõige tähtsamad 24 tundi. Poisid tuleb koopast välja saada enne, kui kätte jõuab suur vihmaperiood, mis teeks poisteni pääsemise võimatuks, vahendab The Sun.

Päästmist juhendav Narongsak Osottanakorn sõnas: «Täna on tähtis päev. Poisid on väljakutseteks valmis.»

Ta ütles, et ilmastikuolud on praegu päästetöödeks ideaalsed, aga kõik võib silmapilguga muutuda.

Päästjatel on neli päeva aega, et poisid koopast välja tuua. Ala on üleliigsetest inimesest tühi, kohal on vaid sukeldujad, meedikud ning turvameeskond.

Päästemeeskonna moodustavad 13 välismaa ja viis Tai sukeldujat. Pääsemiseks peavad poisid ujuma läbi pimedate tunnelite, mis ei ole poolest meetrist laiemad. Ametivõimude sõnul võtab edasi-tagasi käimine kuni 11 tundi aega.

Praeguseks on Põhja-Tais asuvas koobastikus lõksus viibinud 12 poisist päästetud neli poissi. Evakueerimist ootab veel kuus poissi ja nende treener.

Kuigi uudisteagentuurid AFP ja Reuters teatasid algul, et koopast on kokku päästetud kuus poissi, suudeti õhtul edastatud ametlike teadaannete kohaselt eile päästa neli ning oma järjekorda jäid ootama veel kaheksa poissi ning treener. Kaks esimesena välja toodud poissi toimetati kiirabiga helikopterile ja sõidutati 80 kilomeetri kaugusele asuvasse Chiang Rai haiglasse.

Ootamatult kiiresti alanud päästeoperatsioon andis lootust ka ülejäänute koopast pääsemiseks veel sama päeva jooksul, aga see ei osutunud tõeks. Päästemeeskondade sõnul suudeti tänu vee pumpamisele veetaset sedavõrd palju alandada, et suurema osa koobastikust sai kõndides läbida, kirjutab Postimees.

Kohaliku aja järgi kell 21 (Eesti aja järgi kell 17) said rõõmusõnumid vähemalt mingiks ajaks lõpu. Nimelt teatas päästetööde juht Narongsak Osottanakorn, et operatsioon tuleb umbes kümneks tunniks peatada, sest päästjad vajavad aega ettevalmistuste tegemiseks, et ka ülejäänud elusalt välja tuua. Juhi sõnul sai päästjatel hapnik otsa ning jätkata ei saa enne varude täiendamist ning varustuse kontrollimist. Plaanis oli operatsiooniga jätkata kohaliku aja järgi täna hommikul kell 8 (Eesti aja järgi kell 4).

Eile päästetud poistel tuli vee all läbida umbes ühe kilomeetri pikkune lõik. Paraku loodus ei halastanud ning pärast teadet päästetööde peatamise kohta algas taas tihe vihmasadu, mis võib veetaset koopas tõsta ja seetõttu päästetöid raskendada.

Täna toodi koopast välja viies poiss

Pealtnägija teatel on koopast välja toodud viies poiss, kes toimetati kanderaamil kiirabiautosse ja seejärel viidi helikopterisse haiglasse, kirjutab Postimees.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles