Cutting Crew vägedejuhataja Nick Van Eede: vihkan Eurovisiooni

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nick Van Eede
Nick Van Eede Foto: Viru Folk

80ndate rokilegend, ansambli Cutting Crew laulja, kitarrist, laulukirjutaja ja üks asutajatest, Nick Van Eede tuleb lõpuks Eestisse esinema. Seda 80ndatele pühendatud suurejoonelise kontserdi «Power Of The 80´s» raames.

Paar päeva enne kontserti oli ta «My City» hotelli fuajees, pärast õhtust «eksootilist» saunaskäiku koos eesti muusikutega, nõus oma ja Cutting Crew praegustest tegemistest «aru andma».Nagu selgub, on bändil lisaks « (I Just) Died In Your Arms Tonight-ile» veel hitte ette näidata...

Kuidas Eesti õlu maitseb?

(Pärast saunaskäiku joob umbes pooletunnise vestluse käigus ära pudeli A. Le Coq õlut - autori märkus) See oli hea, olin janune.

Millist õlle tavaliselt eelistad?

Meil Inglismaal on populaarsed Ale´d. Selline tume õlu, mullideta, sageli soe. Mõni jälle imestab, et kuidas te sellist õlut üldse juua saate?

Kas kangema kraami koha pealt ka mõni lemmikmark on?

Viski. Jack Daniels või Iiri. Sain alles hiljuti selgeks, mis Shoti ja Iiri viski vahe on. Näitan seda kohe. (Võtab pastaka ja kirjutab paberile - a.m.) Whisky - Shoti, Whiskey - Iiri.

Millal otsustasid, et sinust saab just laulja?

Olin 14-aastaselt õnnelik, et Inglismaal muutus koolisüsteem uueks. Tulid uued noored õpetajad. Koolis, näitemänge tehes, ei pidanud enam Shakespeare ette võtma, nüüd(sest) võis oma showsid teha.

Minu etteasted ei olnud ehk just kõige paremad, kuid päris «s.tt» see ka polnud. Inimesed plaksutasid mulle...

Oled esmakordselt Eestis. Millised on esmamuljed, mida meist varem teadsid?

Minu põlvkond on üles kasvanud ajal Nõukogude Liidu lagunemist vaadates. Olen näinud dokumentaalfilme selle kohta, kui julge see oli.

Austan baltlasi selle tõttu, kuidas nemad vabaduse saavutasid, millisel moel selleni jõudsid.

Olen teinud eelnevat uuringut. Tallinn on hästi säilinud, endiselt ilus, pole (aegade jooksul) sõdades palju kannatada saanud.

Naised on ka küllalt ilusad...

Millised mälestused sul endal seoses 80ndatega üles kerkivad?

(Mõtleb) Siis saatis mind muusikaliselt suurim edu. Samas oli see ebaõiglane, ahne aeg elus.

Margaret Thatcher oli Inglismaal peaministriks, tema ajal oli riik lagunemas kaheks.

Ise aga tegin hitte ja raha samal ajal. 80ndate muusika oli suurepärane, siis olid ajad, kui pidid kirjutama «suure loo», et edukas olla. Mitte nii nagu 90ndatel, kui tulid räpp ja kõik see muu tümps...

Mida kontsert «Power Of The 80´s» sulle konkreetselt tähendab?

Kuna on tegemist esimese korraga (esimese esinemisega) Eestis, siis saan näidata oma muusikat. Et eestlased saaksid hea kontserdielamuse.

Millised lood kõlavad, kui pikk kava on?

Arvan, et mängime 50 minutit. Esitame kümme laulu. Loomulikult kolm Cutting Crew suurimat hitti. «(I Just) Died In Your Arms Tonight», «I´ve Been In Love Before», ballaad mis jõudis TOP 10-sse USA-s ja Inglismaal ja kindlasti «One For The Mockingbird».

Teised on saladus, nad on kõik kaverid.

(Naeratab) Annan siin mõne vihje, Billy, Cindy...

(Kas Cindy Lauperi lugu «Girls Just Wanna Have Fun»? Saan vastuseks jah, ainult et pidid seda palju rokilikumalt tegema - a.m.)

Esimesena esitan mingi soololoo, ei tea täpselt veel millise.

Kontserdi lõpetan viimase lauluga, mille koos samuti Cutting Crew asutajaliikme kanadalasest kitarristi Kevin MacMichaeliga, tegime, «Can We Go Now?»

Paljud peavad Cutting Crewd vaid ühe hiti bändiks, kuidas sellesse suhtud?

See on okei. (Mõtleb) Tegelikult olid meie näitajad kolm hitti, kolm miljonit müüdud plaati, korduvad tuurid üle maailma.

Olen uhke, et «(I Just) Died In Your Arms Tonight» on praegugi nõutud, et endiselt nõutakse igal pool kontsertidel just seda lugu. Vähemalt on meil üks suur hitt. (Naerab)

Päris hästi ei saa aru, kas sinu näol on praegu tegemist sooloartistiga või Cutting Crew lauljaga?

Ma pole kunagi olnud sooloartist. Tegelikult on nii, et oma nime all pole ma kunagi esinenud. Esinemised on alati Cutting Crew nime all.

Nick Van Eede kirjutab aga lugusid ka teistele. Olen kirjutanud lugusid Mikale, sellele blondile uustulnukale Pixie Lott´ile, Cherile.

«Power Of The 80´s» kontserdil teed ühte koostöös eesti muusikutega valminud lugu. Kuidas nii juhtus, et esitad ansambli Paradoks kunagist menulugu «Ära möödu must lähedalt», nüüd siis «Hurricane»?

Ma ei tea algselt. Festivali organiseerijad küsisid mult, et kas ma olen huvitatud. Mulle meeldis see laul, kuid ütlesin, et ma pean tõlget enne nägema.

Tehti kaks tõlget, oli väga lauldav, oma stuudios viimistlesin asja ära.

Lugu sai kolme päevaga valmis, sinna juurde (loomeprotsessi juurde - a.m.) kulus viis klaasi Iiri viskit. (Naerab)

«Power Of The 80´s» kontserdil teeb taustabändis kaasa ka Gareth Moulton. Saan aru, et sinu bändikaaslane Cutting Crews?

Gareth pole Cutting Crew originaalliige. Kui kitarrist Kevin MacMichael 2002. aastal vähki suri, ei teinud ma pärast seda neli aastat midagi.

Siis leidsin Garethi. Ta on suurepärane semu, hea kitarrimängija.

Me võime Garethiga kahekesi kasvõi saja inimese ees mängida, siis kui kutsutakse näiteks mõnele erapeole.

Kõige pöörasem koht, kus Cutting Crew kunagi mänginud on?

Oh Jumal, neid on nii palju. Konjaki/brändi tehases Prantsusmaal tegime Tele jaoks ühe loo. Pärast saime esinemise eest (näitab kätega) ühe suure pudeli brändit.

Mõni lõbus lugu seoses bändi tegevusega?

USA-s, Johnny Carsoni TV-shows. Johnny Carson oli 25 aastat USA teles üks suurimaid tegijaid. Mina seda, et ta nii kõva mees on, tollal ei teadnud, ei osanud midagi ette närveerida/pabistada.

Valmistusime TV-showks, meie juukseid sätiti. Korraga läks Kevin näost valgeks, oksendas, oli nii närvis... Pärast siiski laabus kõik, esitasime kaks laulu. «(I Just) Died In Your Arms Tonight» ja siis just edetabelitte tippu tõusev «I´ve Been In Love Before».

Teine lugu. Mängisime Taiwanis oma esimest showd üldse. Publikul oli seal lubatud kontserdi ajal püsti seisma tõusta (vist esmakordselt üldse). See oli nii naljakas, hiinlased ei teadnud kuidas reageerida, vehkisid kätega (teeb naljakaid liigutusi kätega järgi - a.m.).

Laval kasutati «suitsuefekti». Hiinas aga polnud selliseid kuiva-jää masinaid, mida mujal maailmas laval kasutatakse, vaid mingid algelised aurutajad, millega tavaliselt juurvilju töödeldi.

Seda kasutades, aur läks üles, põrandale sadas hiljem õli maha. Me mängisime ja ühtäkki kaotasime tasakaalu, libisesime selili...

Cutting Crewl on praegu kontserttuur käsil, milliseid maid läbib?

Saksa, Norra, USA, Kanada. Sageli esineme Inglismaal. Loodame jõuda ka Jaapanisse, praegu pole veel selge.

Äsja esinesime just 3000 vaatajale Inglismaal, polnud just kõige parem koht, inimesed olid sinna baari/pubisse nädalalõpuks kogunenud õlut jooma, bänd neid eriti ei huvitanud.

Seal oleks võinud kasvõi Queen esineda, ikka poleks nad õllede tagant reageerinud...

Kas Cutting Crew on kunagi Venemaal esinenud?

Ei ole. Meid ei ole sinna kutsutud. Küll oleme esinenud aga Poolas.

Kas enne «Power Of The 80´s» kontserti harjutate kõvasti, et koostöö siinsete muusikutega klapiks?

Homme (s.o. neljapäeval, päev enne kontserti - a.m.) tuleb üks suur harjutamine.

Milliseid bände ise 80ndatel rohkem kuulasid?

Okei. T-Rex (mõtleb eelkõige selle liidrit Marc Bolanit - a.m.) oli seksikas ja mängis kitarri.

Varajane Genesis Peter Gabrieliga. Pani unistama, teed muusika juurde leidma. The Police, Supertramp.

Supertrampi liidri Roger Hodgsoniga olen hiljuti mitu korda koos mänginud, väga hea muusik.

Kui mitte laulja, siis kes?

Oh. Postiljon. (Tuleb välja, et ei teegi nalja - a.m.) Tahan hommikul vara tõusta, vastupidiselt teistele rokimeestele. Mulle meeldib, et kõik puhas, korras oleks (teeb kätega tolmupühkimise liigutusi -a.m.)

Vaba aeg ja hobid?

Sukeldumine - scuba-diving.

Tütar on minu jaoks väga tähtis. Käime jalutamas, meil on isane koer, tuleb Iirimaalt, lurcheri tõugu, pikakarvaline «greyhound», kes jookseb jänesest kiiremini...

Jalutuskäikude ajal tulevad lauluideed, panen need samas diktofonile kirja.

Kuna hiljuti lõppes järjekordne Eurovisiooni lauluvõistlus, küsin ka sinu arvamust sellest.

(Raputab pead) Vihkan seda. See on kõik see, mida vihkan...Saan aru, et osa riike peavad sellest osa võtma, kuna neil pole korralikku muusikatööstust, pole lihtsalt muud väljundit olemas.

Ainuke, mis seal arvestatav on olnud, on Abba, pärast pole midagi tulnud.

Hääletamine (on naljanumber omaette). Kreeka hääletab Küprose poolt, Soome Venemaa poolt (siinkohal veidi imelik võrdlus - autori märkus).

www.virufolk.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles