Rootsi lesbid pandi Taj Mahalis paari

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taj Mahal
Taj Mahal Foto: Reuters / Scanpix

Kaks Rootsi lesbit abiellusid möödunud nädalal lõpul India kuulsas vaatamisväärsuses Taj Mahalis.

Agras asuvat ehitist peetakse armastuse sümboliks, kirjutab news.com.au.

Ennast Sandraks ja Saraks nimetanud naised pandi paari hindu rituaalse tseremoonia kohaselt.

Taj Mahali preester Dharm Das keeldus esialgu naisi paari panemast, kuna tegemist oli ühesoolistega. Hiljem aga leebus, kui rootslannad olid templile suure annetuse teinud ning lubasid  preestri õpetussõnade kohaselt oma elu seada.

«Hindudel ei ole kombeks samasooliste abielud, need on isegi keelatud. Kuid nendele kahele naisele tegin erandi, kuna minust sai nende guru,» sõnas Dharm Das.

Hindu lisas, et rootslannad oleks saanud paari heita ka oma kodumaal, kuid nad eelistasid Indiat.

Preestri sõnul tuli rootslannasid vaatama palju kohalikke, kuna samasooliste paare Indias ei ole.

 Mitmete kohalike arvates labastavad välismaalased nende traditsioone ja levitavad nende ühiskonnas sobimatuid käitumisviise.

Tadž Mahal ehk Taj Mahal  on haudehitis Põhja-Indias Agra linnas, mille India suurmogul Džahan laskis ehitada oma abikaasa Arjumand Bano Begumi mälestuseks. Naist tuntakse Mumtaz Mahali nime all, mis tähendab pärsia keeles «palee valgus». Ta suri 1630 neljateistkümnenda lapse sünnitamisel. Ehitus algas 1632 ja lõppes 1648. Ehitusel töötas 20 000 inimest, nende seas meistrid Euroopast ja Kesk-Aasiast.

Nime Taj Mahal algupära pole selge. Džahani valitsemisaegsed õukonnakroonikad nimetavad seda lihtsalt Mumtaz Mahali hauaks. Üldiselt arvatakse, et Taj Mahal  - «kroonpalee» või «palee kroon» - on lühendkuju Mumtaz Mahali nimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles