Algab seitsmes Klaudia Taevi nimeline konkurss

, Taevi konkursi president
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel Klaudia Taevi konkursi võitnud Anatoli Siuko mängitud Attila suhted naissõdalase Odabellaga (Sandra Janušaite) on kirglikud ja vastuolulised.
Eelmisel Klaudia Taevi konkursi võitnud Anatoli Siuko mängitud Attila suhted naissõdalase Odabellaga (Sandra Janušaite) on kirglikud ja vastuolulised. Foto: Ants Liigus

1996. aastal alguse saanud Klaudia Taevi nimeline rahvusvaheline noorte ooperilauljate konkurss on 15 aastaga kindlustanud endale koha Pärnu kultuurielus ja Eesti kultuurimaastikul.

Selleaastane konkurss on juba seitsmes. Aastatega on konkurss kasvanud Pärnu rahvusvaheliseks ooperimuusika festivaliks (“PromFestiks”), moodustades ühe selle põhiosadest.

Klaudia Taevi konkurss on iga kahe aasta järel toimuv noorte lauljate võistulaulmine, mis Pärnusse on toonud noori andeid kõikjalt maailmast. Nii mõnigi võistluse laureaatidest on nüüdseks laulnud maailma esilavadel, kaasa arvatud New Yorgi Metropolitan Operas, Milano La Scalas, Moskva Suures teatris.

Žüriiliikmetena on Pärnut väisanud paljud Euroopa, Ameerika ja Venemaa ooperitähed, teiste hulgas Ileana Cotrubas, Teresa Zylis-Gara, Barbara Hendricks, Irina Arhipova, Aleksandr Vedernikov, Jevgeni Nesterenko.

Iga Taevi konkurss on eelmisest erinev, nii võib öelda seekordse võistluse kohta, mis pidulikult avatakse 8. juunil, pärast ooperi “Attila” etendust Endla teatris.

Konkursi I vooru, mis toimus helisalvestiste põhjal, registreerus 83 soovijat. Neist lubati II vooru, mis tuleb 9. juunil Endlas, 32 osavõtjat 17 riigist: Ameerika Ühendriikidest, Prantsusmaalt, Austriast, Argentinast, Venemaalt, Lõuna-Koreast, Soomest, Poolast, Valgevenest, Ukrainast, Norrast, Lätist, Bulgaariast, Kanadast, Saksamaalt, Sloveeniast ja Eestist.

Žürii tööd juhib Hamburgi muusika- ja teatriakadeemia professor Ingrid Kremling-Domanski, kes on Taevi konkursil hindajate hulka kulunud varemgi. Samuti osalevad žürii töös Opera Eventsi juht Henri Maier, kes esindab Saksa- ja Prantsusmaad, Rennes’i ooperi peadirektor Alain Surrans Prantsusmaalt, Nürnbergi ooperi peadirektor Peter Theiler, ooperistuudio Nederlands juht lavastaja Hans Nieuwenhaus, Leedu rahvusooperi solist, Leedu muusikaakadeemia professor Vladimiras Prudnikovas, Opera-Connection Alste & Mödersheimi agent Erkki Alste esindab nii Soomet kui Saksamaad, Ukraina lavastaja Tatjana Zozulja, Vanemuise teatri peadirigent Paul Mägi ja “PromFesti” kunstiline juht Erki Pehk.

10. juunil toimub Kuninga tänava põhikooli saalis konkursi III voor, kuhu žürii valib välja 15 konkursanti. Selles voorus kõlab edasipääsenud solistide esituses kohustuslik pala, milleks on Franz Schuberti näiliselt lihtne, kuid suurt vokaalset meisterlikkust nõudev “Ave Maria”, mis on üks Taevi konkursi tunnusmärke ja kohustuslik alates esimesest võistlusest.

Muuseas, kõnealune konkurss on ainus rahvusvaheline noorte lauljate võistlus Eestis, samuti ainus vokalistide võistulaulmine orkestri saatel.

11. juunil toimub Ammende villas Klaudia Taevi mälestusõhtu. Tänavu esinevad seal Taevi õpilaste kõrval nonde sõbrad. Üles astuvad näiteks Vladimiras Prudnikovas, Urve Tauts, Therese Raide, Malle Raid jt. Kontsertmeister on Helin Kapten.

VII Klaudia Taevi konkurss ja “PromFest” lõpevad 12. juunil Pärnu kontserdimajas finaalkontserdiga, millel selguvad seekordse võistluse võitjad ja laureaadid. “PromFesti” finaali kannab otse-eetris üle Klassikaraadio ja salvestab Eesti Televisioon.

“PromFest” algas aga eile, kui Endla teatrigaleriis avati “PromFesti” ajaloole pühendatud näitus. Täna toimub Ammende villas armastatud bassi Mati Palmi loominguline õhtu. Maestrot saadab klaveril üks Eesti parimaid kontsertmeistreid Helin Kapten.

Homme esietendub Endlas “PromFesti”, Endla teatri ja Kaunase muusikateatri ühistööna valminud Giuseppe Verdi ooper “Attila”, milles nimiosa laulab VI Taevi konkursi võitnud Valgevene bass Anatoli Siuko.

Sel aastal korraldatakse lauljatele mõeldud meistrikursused esimest korda kahes linnas. Sopran Ingrid Kremling-Domanski jagab oma tarkusi homme ja ülehomme Eesti muusika- ja teatriakadeemias Tallinnas, 6. ja 7. juunil Pärnu Kuninga tänava põhikooli saalis.

Uudsena toimuvad festivalil kinoseansid Endla Küünis.


Ooperimuusika festival “PromFest”

Pärnu rahvusvaheline ooperimuusika festival “PromFest”

Mati Palmi loominguline õhtu

3. juunil Ammende villas.

Kinoseansid Endla teatri Küünis

4. juunil G. Verdi “Rigoletto”,

8. juunil J. Massenet’ “Thaïs”.

Ingrid Kremlingi meistriklass

4.–5. juunil Tallinnas Eesti muusika- ja teatriakadeemias,

6.–7. juunil Pärnu Kuninga tänava põhikoolis.

G. Verdi ooper “Attila”

4., 8., 10. juunil Endla teatris,

6. juunil Tartus Vanemuise teatris,

13. augustil Tallinnas “Birgitta” festivalil.

Klaudia Taevi nimelise konkursi voorud

9. juunil II voor Endla teatris,

10. juunil III voor Kuninga tänava põhikoolis,

12. juunil “PromFesti” finaalkontsert Pärnu kontserdimajas.

Klaudia Taevi mälestusõhtu

11. juunil Ammende villas.

”PromFesti” ajaloonäitus Endla teatrigaleriis 2.–12. juunil.

Andmed: “PromFest”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles