Rabarock: Teräsbetoni tahab kuulda eestlaste möirgeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teräsbetoni
Teräsbetoni Foto: Jere Hietala

Rabarocki teisel festivalipäeval esinev Teräsbetoni on justkui Soome oma Manowar, kes uitab muinasjutulistes saagades. Nad viivad publiku müütilisele maale Metallivaltio, kus levivad keskaegsed eepilised kangelaslood ning domineerib rüütellik au ja väärikus, vahendas festivali veebileht.


Teräsbetonil on ilmunud neli täispikka albumit, nende debüütplaat esitati Emma auhinnale (Soome Grammy). Album «Vaadimme Metallia» (2006) oli meeletu müügihitt ja läbimurre bändi ajaloos. Laiemale publikule on Teräsbetoni tuntud aastast 2008, mil nad esindasid Soomet Eurovisioonil.


Elu24'le andis intervjuu bändi laulja Jarkko Ahola.


Mida tead Järvakandist? Oled ehk ka varem Rabarockil käinud?

Noh, pean tunnistama, et suurt midagi. Vaid seda, et see on veidi alla 100 km Tallinnast. On mul õigus?

Kuulsin, et Rabarock on väga lahe festival, kus on esinenud ka mitmed Soomest pärit bändid.

Kui tihti sa Eestit külastad ja mis põhjustel?

Vahetevahel ikka, lühipuhkuse eesmärgil. Tead küll ju seda tavalist hotell-toit-jook-vanalinn reis Tallinnasse. Paljud soomlased ostavad VÄGA palju alkoholi just Eestist, aga mitte mina. Mulle meeldib asja rahulikult võtta ning ma ei vea koju sõites enda järel õllekaste.

Oled sa Eestis näiteks mõnel kontserdil käinud?

Pole olnud suurt põhjust. Käin üldiselt kontsertidel niigi väga harva.

Mida võib teilt siis Järvakandis oodata? Kuidas sünnib lugude list?

Kuna ma pole seal varem käinud, siis on raske öelda. Ma ei tea kui tuntud me Eestis oleme, kuid usun, et publik ühineb meiega, et festiaval oleks veelgi rohkem metal ja lõbus.


See saab olema meie kõige esimene esinemine Eestis, seega mängime lugusid, mille järgi meid tuntakse. Kuulete näiteks « Missä miehet ratsastaa », « Taivas lyö tulta » ja «Orjatari», aga kindlasti midagi ka meie uuelt albumilt «Maailma tarvitsee sankareita».

Oled sa midagi kuulnud Eesti bändist Metsatöll? Nad esinevad samuti Rabarockil.

Olen nendest kuulnud, aga näha pole õnnestunud. Tean, et nad teevad metalit, milles on traditsioonilise rahvamuusika sugemeid. Tundub, et näen neid hiljemalt Rabarockil.

Milliseid bände sa Rabarockil veel näha soovid?

Armastan Mustasch'i, kuid kahjuks mängivad nad reedel. Ja olen alati tahtnud näha bändi nimega Anal Thunder, mis on samuti Soomest. Neil on lahe nimi :) Nemad ja Metsatöll mängivad samuti laupäeval.

Mida põnevat on sinu maailmas hetkel veel toimumas?

Noh, minu töö koosneb nii endale kui teistele muusika kirjutamisest ning lisaks siis veel esinemised nii bändiga kui üksinda. Selle aasta kõige lahedam projekt on koos Soome Mere- ja Õhujõudude orkestriga. Anname koos neli kontserti. Teeme kummarduse Queenile ja arvan, et see ettevõtmine saab olema suur ja uhke. Väärt nägemist ning kuulamist.

Milline on sinu filosoofia seoses muusikaga?

Huvitav küsimus ... ja võib-olla midagi, millele ma pole väga palju varem mõelnud, samas seda pidevalt TEHES... Tead küll, selles kõiges on ilmselt mingi oma filosoofia, aga see on kuskil sügaval ning tegutsen seda järgides.
No aga proovime: arvan, et muusika on lihtsalt tegemine. Tead küll, mängimine, laulmine, helide tekitamine ja selle kõige edasi arendamine juba keerulisemateks teooriateks ja tehnikateks. Mul on muusika kirjutamiseks olemas ka mõned teoreetilised teadmised ja oskused.

Mulle meeldib kuulata geniaalsete harmooniate ja lahendustega poplugusid.
Aga päeva lõpuks meeldib mulle ikkagi nii laulda kui pilli mängida. See annab mulle kõige enam. Primitiivne, aga «intelligentne».
Rokk on täis primitiivset jõulisust ja see mulle meeldibki!

Midagi, mida soovid lisada ...

Mul on väga hea meel, et saame peatselt Eestis Rabarockil üles astuda. Ei jõua ära oodata, et kuulda kohaliku publiku möirgeid!
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles