Arheoloogid leidsid Robinson Crusoe prototüübi laagripaiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robinson Crusoe saar
Robinson Crusoe saar Foto: Wikipedia.org

Arheoloogid leidsid Vaikses ookeanis, Tšiili rannikust läänes asuvalt saarelt Robinson Crusoe prototüübiks olnud meremehe laagripaiga jäänused.

Väidetavalt võttis kirjanik Daniel Defoe oma kuulsa tegelaskuju Robinson Crusoe loomisel aluseks meremehe Alexander Selkirki juhtumi, kirjutab BBC.

Selkirk pääses ainsana laevahukust ja veetis neli aastat Aguas Buenase, hilisema nimega Robinson Crusoe saarel täielikus üksinduses.

Arheoloogid leidsid Robinson Crusoe saarelt  kahe onni jäänused, millest ühel oli ka vaatlustorn, kust sai lähenevad laevu jälgida.

Lisaks leiti ka 17. – 18. sajandist pärit navigatsiooniriistu, mis võisid kuuluda Selkirkile.

Laeva kapten, kelle alusel Selkirk Suurbritanniasse tagasi jõudis, märkis oma sissekannetes, et saarel olnud mehele kuulus mitmeid navigatsiooniriistu.

Kapteni sissekannetes on ka märge, et Selkirk  toitus saarel metsikutest kitsedest.

«Aguas Buenase saarel tehtud väljakaevamised näitasid, et Alexander Selkirk, Robinson Crusoe prototüüp elas seal,» sõnas Šotimaa rahvusmuuseumi esindaja David Caldwell.

Caldwell loodab, et kruiisilaevad hakkavad turiste viima paika, mis kunagi pakkus kodu Daniel Defoe tegelase prototüübile Selkirkile.

Robinson Crusoe saar (hispaania keeles Isla Robinsón Crusoe) on suurim saar Juan Fernándezi saarestikus Vaikses ookeanis. Asub 674 kilomeetrit Lõuna-Ameerika rannikust läänes, Vaikse ookeani lõunaosas. Saarestikku kuuluvad veel Alejandro Selkirki saar ja väike Santa Clara. Kogu saarestik kuulub Tšiilile.

Saar on vulkaanilise päritoluga ning sellest johtuvalt on pind mägine. Saare kõrgeim punkt on 916 meetrit üle merepinna asuv El Yungue.

Saar kannab Robinson Crusoe nime sellepärast, et 1704. aastal elas seal neli aastat ja neli kuud täielikus üksinduses laevahuku üle elanud Alexander Selkirk. Meremehe saatus oli aineseks Daniel Defoe samanimelisele romaanile. Robinson Crusoe nimi anti saarele Tšiili valitsuse poolt 1966. aastal.

Alates 1977. aastast on kogu saar looduskaitse all, kuna seal leidub mitmeid Punasesse raamatusse kantud taimeliike.

Kõik Robinson Crusoe saare 500-600 elanikku elavad San Juan Bautista külas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles