Tai päästeoperatsioonis hukkunud sukelduja oli 38-aastane ekstreemsportlane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirst Tai päästeoperatsioonil hukkunud sukelduja Saman Kumani surnukehaga
Kirst Tai päästeoperatsioonil hukkunud sukelduja Saman Kumani surnukehaga Foto: AFP/SCANPIX

Tai põhjaosas Chiang Rai provintsis on käimas Tham Luangi koobastesse lõksu jäänute päästeoperatsioon, milles täna hukkus Tai mereväe endine eriüksuslane, 38-aastane Saman Kunan. 

Selle operatsiooni eesmärk on tuua 800–1000 meetri sügavusel olevast koopast välja lõksus olevad teismelised jalgpallurid ja nende treener, teatab Reuters.

Tai mereväe eriüksus teatas Kunani surmast ja avaldas talle järelehüüde, mille kohaselt oli ta kogenud sukelduja ja ekstreemsportlane, kes osales sageli triatlonivõistlustel.  

Saman Kunan
Saman Kunan Foto: facebook.com

Kunan hoidis pärast mereväest lahkumist kaaslastega kontakti ja osales aktiivselt nende vabaaja tegevustes.

Kunan lahkus mereväest 2006. aastal ja ta asus tööle Bangkoki rahvusvahelise lennujaama turvaosakonnas.

«Saman Kunan oli hea eriüksuslane, kuid ka triatlonist. Ta armastas ekstreemsporti. Samani pühendumust ja panust mäletatakse. Ta elab meie südames edasi. Puhka rahus ja me loodame lapsed päästa,» oli kaaslaste järelehüüe.

Tai mereväe eriüksuse sukeldujad
Tai mereväe eriüksuse sukeldujad Foto: AFP/Scanpix

Kui Tai päästjad ja merevägi käivitasid 24. juunil jalgpallipoiste päästmisoperatsiooni, levis selle kohta Tai endiste eriüksuslaste sotsiaalmeedialehekülgedel teade pealkirjaga «Näeme Chiang Rais». Päästeoperatsiooniga liitus mitu endist merejalaväelast, kaasa arvatud Kunan.

Reutersi teatel kaotas Kunan elu, kui oli panemas lisahapnikku koobastiku kolmandasse kambrisse. Sealt tagasi tulles lõppes tal hapnik ja ta kaotas teadvuse. Temaga kaasas olnud teine sukelduja üritas teda aidata, kuid ei suutnud.

Tai ja Briti väljaannete teatel lennutati kirst Kunani surnukehaga Bangkokki, kus talle korraldatakse riiklikud matused.

Tai päästeoperatsioonis hukkunud endise eriüksuslase Saman Kunani surnukeha saadeti Bangkokki
Tai päästeoperatsioonis hukkunud endise eriüksuslase Saman Kunani surnukeha saadeti Bangkokki Foto: YE AUNG THU / AFP/Scanpix
Kirst hukkunud sukelduja Saman Kumani surnukehaga
Kirst hukkunud sukelduja Saman Kumani surnukehaga Foto: AFP / Scanpix
Tai päästeoperatsioonis hukkunud Saman Kunani kirst
Tai päästeoperatsioonis hukkunud Saman Kunani kirst Foto: / AP/Scanpix

Twitteris levib video Kunanist, mis on tehtud enne, kui ta läks Chiang Raisse päästeoperatsioonile. Ta sõnab sellel, et on Suvanahabhumi lennujaamas Chiang Raisse lendu ootamas.

«Olen siin koos mereväe arstide ja Sea Worldi sukeldujatega. Meil on kaasas palju varustust. Näeme täna õhtul. Me toome need lapsed koju,» teatas tailane.

Tai mereväe eriüksuse juht Aprakorn Yookongkaew sõnas, et Kunani surm oli õnnetusjuhtum ning see oleks võinud aset leida ükskõik millise sukeldujaga.

Tai mereväe eriüksuse juht Aprakorn Yookongkaew
Tai mereväe eriüksuse juht Aprakorn Yookongkaew Foto: AFP/Scanpix

«Me jätkame laste päästemissiooni, meie moraal on kõrge ja me valmistume väga raskeks sukeldumiseks,» lausus juht.

12 poissi vanuses 11–16 eluaastat ja nende 25-aastane treener jäid koopalõksu 23. juunil, nende asukoht tehti kindlaks 2. juulil. 

Tai koopas olevad jalgpallipoisid
Tai koopas olevad jalgpallipoisid Foto: / AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles