Video: Tai jalgpallipoiste päästeoperatsioonis hukkus sukelduja

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai mereväe sukeldujad.
Tai mereväe sukeldujad. Foto: YE AUNG THU / AFP/Scanpix

Tais käivitati päästeoperatsioon, mille eesmärk on päästa alates 23. juunist riigi põhjaosas Chiang Rai provintsis Tham Luangi koobastikus lõksus olevad 12 noort jalgpallurit ja nende treener.

CNNi teatel hukkus rahvusvahelise operatsiooni käigus Tai mereväe endine eriüksuslane Saman Kunan, kellel oli pikaajaline sukeldumiskogemus ja kes läks vabatahtlikuna appi.

Tai mereväelased liikumas Tham Luangi koopas
Tai mereväelased liikumas Tham Luangi koopas Foto: Royal Thai Navy/AFP/Scanpix

Päästeoperatsiooni juhtide teatel kaotas professionaalne sukelduja elu, kuna tal lõppes hanikuballoonis hapnik. Ta oli sel ajal viimas koobastiku osasse, kus on vaja sukelduda, lisaballoone.

Päästeoperatsioon Tais
Päästeoperatsioon Tais Foto: AFP / Scanpix

«Teatan, et päästeoperatsiooni ettevalmistamise käigus hukkus vabatahtlikuna appi tulnud sukelduja, kes kaotas elu 6. juuli öösel kell 2.00,» kinnitas Chiang Rai provintsi asekuberner Passakorn Boonyaluck meediale.

Tai mereväe eriüksuse juht Apakorn Yookongkaew lisas, et sukelduja kaotas hapniku lõppemise tõttu teadvuse ja ta hingamine lakkas. 

Tai mereväe eriüksuse liikmed
Tai mereväe eriüksuse liikmed Foto: YE AUNG THU / AFP/Scanpix

«Kaotasime ühe endi seast, kuid me peame jätkama ja lapsed päästma,» sõnas Yookongkaew.

Tai meedia teatel näitas sukelduja hukkumine, kui ohtlik on koopas olevate varasema sukelduskogemuseta teismeliste poiste päästmine sukeldumisega.

Tai koopas olevad jalgpallipoisid
Tai koopas olevad jalgpallipoisid Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

«Selles koobastikus on väga ohtlik ja kitsas koht, kus on hapnikuballoonidega keeruline manööverdada ja just seal tekib ohuolukordi. Professionaalse sukelduja hukkumine tõstatab küsimuse, kuidas ikkagi saab poisse sukeldumisega päästa,» sõnas operatsioonis osalev Iisraeli sukelduja Rafael Aroush.

AFP teatel selgitas Tai mereväe eriüksuse juht, et laste väljatoomiseks rakendatakse eriturvameetmeid, kuid ta ei saa detaile avaldada.

Tai jalgpallipoiste ja nende treeneri päästmine on kujunenud rahvusvaheliseks operatsiooniks, kus osalevad lisaks Tai asjatundjatele ka USA, Austraalia, Suurbritannia, Iisraeli ja Soome päästjad ja sukeldujad. Kokku osaleb selles üle 1000 inimese.

Tai päästjad hapnikuballoonidega
Tai päästjad hapnikuballoonidega Foto: AFP / Scanpix

Lõksus olijad on Tham Luangi koopa sissekäigust 2,5 kilomeetri kaugusel ja 800–1000 meetri sügavusel.

Sukeldujad on viinud lastele ja treenerile juua, süüa, ravimeid ja termotekke. Sukeldumine on raskendatud, kuna on tugev vastuvool ja selle tõttu võtab see aega 3,5–4 tundi.

Tai koopas olevad jalgpallipoisid said parameedikult abi
Tai koopas olevad jalgpallipoisid said parameedikult abi Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

Koopas vangis olevad 12 poissi on vanuses 11–16 eluaastat ja nende treener on 25-aastane.

Koopasse lõksu jäänud Tai jalgpallipoisid
Koopasse lõksu jäänud Tai jalgpallipoisid Foto: Xinhua / imago/Xinhua/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles