Kes tahab suguhaiguste pühaku koljut?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püha Vitalise kolju?
Püha Vitalise kolju? Foto: wordpress.com

Iirimaal pandi eile oksjonile suguhaiguste pühaku Assisi Püha Vitalise kolju.

Püha Vitalis oli 14. sajandil Itaalias elanud benediktiini munk, kirjutab Huffington Post.

Kolju kuulus Louthi maakonnas elavale inglise-iiri perekonnale. Koljut säilitatakse Inglise kuninganna Anne´i stiilis 17. sajandist pärit kastis.

Pole siiski teada, kas see kolju on autentne.

Püha Vitalis sündis Itaalias Umbrias ning ta noorus oli väga tormiline ning jumalavallatu.

Kuid järsku sai temast usklik ning patukahetseja. Ta tegi palverännakuid Euroopa erinevatesse paikadesse ning lõpuks astus ta Subiacos olnud benediktiini kloostrisse. Pärast kloostrist lahkumist elas ta erakuna Assisis.

Väidetavalt loobus ta igasugusest maisest rikkusest, välja arvatud ämber, millega ta endale allikast vett tõi.

Ta suri 1370. aastal ja üsna ruttu pärast tema surma hakkasid levima jutud, et ta on ravinud terveks inimesi, kellel on olnud nii sugu- kui neeruhaigused.

Siis hakati teda pühakuks pidama.

Pole teada, kuidas pühaku pea Itaaliast Iirimaale jõudis.

Oksjonipidaja Damien Matthewsi sõnul on koljut müüvas perekonnas legend, et selle pea tõi 18. sajandil elanud esivanem kaasa oma Euroopa rännakutelt.

Teada on, et seda koljut hoiti pikka aega perekonna lossi suures saalis, hiljutise suurpuhastuse käigus leiti see aga abihoonest.

«Pole siiski kindlaid andmeid, kas see on ikka nimetatud pühaku pea. Tegemist on siiski väga vana koljuga ning see kuulus kunagi elanud inimesele,» lisas oksjonipidaja.

Iirimaal Downi maakonnas Rostrevoris asuv Püha Risti klooster ei soovinud oksjonile pandava peaga seotut kommenteerida. Ka ei teatud seal, kes Püha Vitalis oli.

Kolju esialgseks hinnaks pakuti 800 – 1200 eurot. Pole teada, kes selle ära ostis.

Katoliku kiriku kalendris on Püha Vitalise päev 31. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles