Ingrid Peegi saade «Hallo, Kosmos» suudab kuulajaid alati üllatada

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Peek ­juhib tähelepanu saate nimele: Kosmos kirjutatakse suure algustähega, see on pöördumine Tema poole.
Ingrid Peek ­juhib tähelepanu saate nimele: Kosmos kirjutatakse suure algustähega, see on pöördumine Tema poole. Foto: Hele-Mai Alamaa / Anne&Stiil

Aastapäevad tagasi tegi Raadio 2 peatoimetaja Heidy Purga Ingrid Peegile ettepaneku välja mõelda üks põnev suvehooaja saade. Sündis kahetunnine saade «Hallo, Kosmos!», mida külastavad salateaduste valdajad, usuapologeedid ja tulevikuvisionäärid ning kus käsitletakse tavainimesele tabamatuid ja tajumatuid teemasid. Saade on Raadio 2 üks populaar­semaid ja jaama kodulehelt kõige enam alla laetum. Seltskond nimega Skeptiline Eesti andis saatele oma Umbluu-auhinna.



Ingrid Peek, mis teid nende teemade juures paelub?

Salapärane osa maailmast ja tavapärasest erinevad visioonid on mind alati huvitanud, nii saigi sellelaadsetel valdkondadel sabast kinni võetud. Kõiki üllatas, kui algul suveprojektiks planeeritud saatele tekkis kohe taha korralik kuulajaskond, mis on jäänud püsima üsna kõrgel. Kuulajaskond on laiahaardeline: ärimehest pensionärini, noorukist pereinimeseni. Raske täpselt öelda, aga tagasiside põhjal tundub, et kuulavad avatud ja uudishimulikud inimesed.

Mida see saade teile endale on õpetanud?

Mu ema armastab öelda, et 11. käsk on: «Sina ei pea mitte imestama!» – üllatusmaterjali pakuvad tõesti paljud saated ja see ongi huvitav.

Kui igav oleks kogu aeg ainult teada-tuntud teemasid käsitleda ja rääkida vaid sellest, millest niikuinii igal pool räägitakse.

Isiklikku tarkust ja eriti just taipamist sünteesib inimene ise elus kogutud teadmiste ja kogemuste killukestest. Ega see pole nii lihtne, et tuleb mingi väga tark mees või naine, ütleb sulle, kuidas on, ja siis järgneb heureka!-moment ning kõik saab kohe korda. Ise tuleb äratundmisteni jõuda. Minu jaoks on oluline elukestev areng.

Milliseid teadmamehi-naisi soovite veel stuudios näha?

Kodumaa võimsatest tegelastest tahaks kindlasti jutustada Vigala Sassiga, äkki suvel õnnestub. Mujalt on tohutult tegelasi, kelle intervjueerimine oleks nauding! Teadlastest ja futuroloogidest kindlasti Michio Kaku ja Ray Kurzweil (viimase ajast-ees-ideedest räägib ka reedese «Tulevikulabori» film), ufouurijatest Leslie Kean ja Jaques Vallée, Vatikani astronoom isa Gabriel Funes ja Briti kuninglik astronoom Sir Martin Rees, mõtiskleja Eckhart Tolle, piiridest väljas bioloog Bruce Lipton. Kulissidetagused kardinalid ja võimumängude koordinaatorid väga avalikult ei esine, ka võimsad nõiad, šamaanid ja müstikud ei eksponeeri end tihti.
Iga külaline pakub midagi uut ja huvitavat, erilist ja ebatavalist ning kõigiga on olnud väga huvitav ja avardav vestelda. Mu suured lemmikud on infotehnoloogiaäss Kristjan Port, anomaalsete keskkonnanähtuste uurija Igor Volke, astronoom Tõnu Viik, hiina meditsiini arst Rene Bürkland, teadjanaine Mai-Agate Väljataga, budist Sven Grünberg. Mulle üldiselt ikka meeldivad need inimesed, keda külla kutsun.

Võiks ju lasta saatekülalistel ka oma muusika valida, see ehk avaks neid veel rohkem?

Kevadest on tekkinud tore traditsioon, et muusikat valivad enamasti kolleegid ja sõbrad, kes saadet naudivad. Vahel mängib külalise valitud või esitatud muusika, aga tihtipeale ei ole neil muusikavaliku osas soove, niisiis keskendume jutule ja sisule, heliraamistikul on toetav roll.

Mis on teie lugemislaual?

Saateks ettevalmistumiseks vaatan palju dokumentaalfilme, loen teemadega seonduvat kirjandust ja materjale, mida on muidugi tohutult ning ega kõike läbi närida ei jõua, ei suuda ega peagi. Praegu on pooleli Leslie Keani «UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go Off The Record», Michio Kaku «Physics of the Future», Bruce Liptoni ja Steve Bhaermani «Spontaanne evolutsioon» ja oh kui palju teisi uusi huvitavaid ja vanu armsaid raamatuid veel voodi kõrval virnadeks kõrgub ja lugemist ootab… Püüan suvel talvised puudujäägid tasa teha! Viimane aasta ongi olnud töiselt intensiivne, ilukirjandust olen lugenud palju vähem kui tahaksin, viimati Viivi Luige «Varjuteatrit» ja Krister Kivi «Ühtteist». Hing januneb hea luule järele, homme lähen ostan noorema põlvkonna luuletajate kogumiku «KIUS olla julge», tundub paljulubav.

Saate lõpus on alati ankeet viie standardküsimusega. Palun vastake nüüd ise neile küsimustele. Mis on elu mõte?

Üldiselt tundub, et meil on nii kiire elu mõtet otsides, et polegi aega seda leida. Ma kahjuks ei tea, kellele järgnev ütlus kuulub, aga see on sümpaatne ja kõlab nii: elu mõtet ei pea otsima, elule tuleb ise mõte anda.

Mis juhtub aastal 2012?

Apokalüpsisest kisendav maailmalõputööstus on hirmunud inimestelt viimse kui penni välja pigistanud. Mittepaanitsejad elavad õnnelikult elu lõpuni.

Kuidas olla õnnelik?

Klišeed, ma tean… Aga mis teha – toimivad. Teha seda, mis sulle meeldib. Endaga rahujalal olla. Nautida ja tänulik olla.

Kui antakse ülesanne tervitada inimkonna nimel tegelasi kosmosest, mida neile ütleksid?

Siin ongi nipp selles, et mida öelda inimkonna nimel? Enda nimel võid öelda mida iganes – tere tulemast ja terviseks! Aga inimkonna nimel… Ma mõtlen selle peale veel natukene ja kui see ülesanne mulle antakse, küll mul siis ka midagi öelda on.

Mida te soovitate inimesel veel lisaks uurida?

Iseennast. Teemasid, mis tõesti huvitavad – praegu on nii palju põnevat. Ja muidugi ka pahna, see on paratamatus. Ning muidugi Kosmonautide Klubi, kus pidevalt huvitavat infot liigub: www.facebook.com/hallokosmos.

Raadio 2 saatejuht Ingrid Peek (33)
•    «Hallo, Kosmos!» pühapäeviti kella 14–16 Raadio 2s.
•    Argipäeviti juhib Ingrid Peek koos Tõnu Pedaruga R2 lõunaprogrammi «Siin me oleme», mis pakub «kõrgtasemel pläkutamist ja hetke parimat muusikat», nagu nad ise ütlevad.

«Hallo, Kosmos!» väljub stuudiost
•    2.–5. juunini toimuvad Tallinnas samanimelisel festivalil Sõpruse kinos kosmilised kohtumised mitmete oma ala asjatundjatega. Õhtud algavad loengu või vestlusringiga ning jätkuvad temaatilise filmiga. Esindatud on neli peamist suunda: vandenõud, teadus, ufoloogia ja vaimsus.
•    Esinevad Jüri Lina, Priit Ennet, Tiit Kändler, Baumer, Tanel Tammet, Laur Järv, Igor Volke, Peeter Liiv, Ingvar Villido, Alar Tamming, energoman Kalju Paldis ja taro kaardi spetsialist Katrin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles