Viljandist saab juulis festivalilinn

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis retrofestivalil astub üles Thomas Anders.
Viljandis retrofestivalil astub üles Thomas Anders. Foto: Ürituse korraldajad

Eelolev juuli kipub Viljandis tulema tõsine festivalikuu, sest napilt kolme nädala sisse mahub kolm suurt muusikaüritust. Järjestikustel nädalavahetustel peetakse retrofestival, «Rock ramp» ja pärimusmuusika festival.

Ürituse õnnestumiseks loodavad kõik korraldajad mõistagi rohket osavõttu ja on selge, et põhiosa publikut peaks tulema väljastpoolt kodumaakonda. «Sakala» vaatabki, millised on tänavu nii ajaliselt kui sisuliselt kolme siinse festivali suuremad konkurendid.

«Retrofesti»nädalavahetus on tihe

Kõigepealt ootab külalisi uustulnuk, 15. ja 16. juulil Järveotsal peetav Viljandi retrofestival. Esimest korda toimuval üritusel astuvad üles 1980. aastate Kesk-Euroopa diskostaarid, nagu Fancy, Thomas Anders, Sandra, Joy ja CC Catch. Kodumaiseid muusikuid esindavad Tõnis Mägi & Music Seif, 2 Quick Start ja Regatt.

«Retrofest» on sattunud vaieldamatult tihedasse nädalasse, sest samal ajal on ohtralt muusikaüritusi nii piirist piirini kui nende taga. Kõige otsesem konkurent, mis peibutab sedasama sihtrühma, on kindlasti Saaremaal korraldatav «Õlletoober 2011», kus astuvad üles samuti 1980. aastatel populaarsust nautinud artistid, Dingo Soomest ja Saragossa Band Saksamaalt. Eesti teises otsas, Narvas on samal nädalavahetusel tsiklimeeste «Narvabike», kus peaesinejana astub üles väsimatu rokimemm Suzi Quatro.

Folgisõbrad kogunevad nimetatud nädalavahetusel Hiiumaale järjekordsele «Hiiu folgile», aga nende kahe ürituse sihtgrupp vaevalt eriti kattub. Viljandile kõige lähem suvine muusikasündmus on kõnealusel nädalavahetusel hoopis Lätis, Ikla piiripunktist 15 kilomeetri kaugusel asuvas Salacgrivas.

Kui Viljandis astuvad lavale nostalgilised retrostaarid, siis traditsioonilisel «Positivuse» festivalil saab näha praegusi või tulevikutähti, eelkõige alternatiivmuusika vallas. Pikast esinejate nimekirjast võib leida sellised tegijad nagu Hurts, Mark Ronson, OK Go, Editors, Chapel Club ja Röyksöpp, ent nendegi kahe festivali huvilised ei pruugi ühtida.

Sisu poolest on Viljandi retrofestivalil peale kõikvõimalike suvetuuride üks konkurent. Käsmus antakse juuni algul sealsete festivalide hulka kuuluv kontsert «The Power of the 80's», mille peaesinejana on välja reklaamitud selle kümnendi ühehitibändi Cutting Crew laulja Nick Van Eede. Kodumaist retrot esindavad Tõnis Mägi & Music Seif, Marju Länik ja Hardi Volmer.

«Rock rambi» konkurent lõpetas tegevuse

«Retrofestile» järgnev nädalavahetus on Viljandis rokkmuusika päralt. Juba viiendat aastat taaskorraldatav «Rock ramp» kogub üha tuure ning tänavu on programm jagatud lossimägede kahe lava ja Tehase vahel. Kutsutud on ainult kodumaised artistid. Tänavu saab esinemas näha Lennat, Kosmikuid, Showerit, Popidioti, Onu Bellat, Tharapitat, A-Rühma ja The Suni.

«Rock Rambil» otsest konkurenti ei ole. Mitmel aastal on samale nädalavahetusele langenud Tartu indie-muusika festival «Plink-Plonk», aga tänavu teatasid selle korraldajad tegevuse lõpetamisest.
Ent suve jooksul toimub teisigi eriilmelisi rokifestivale. Pärast pausi on naasnud 17. ja 18. juunil peetav «Rabarock», mille peaesinejatena on välisartistidest välja kuulutatud Pendulum, Filter ja legendaarne Public Image Ltd.

Kohalikest artistidest leiab nimekirjast Nevesise, Metsatöllu, Orelipoisi, Def Räädu, Kurjami, Singer Vingeri ja Rock Hoteli, viimati mainitu esitab 1983. aasta plaadi lugusid. «Rock Rambi» ja «Rabarocki» vahele jääb siiski terve kuu ja sellest ajast piisab, et rokiinimestele võiks peale tulla uus muusikanälg. Pealegi ei kattu neil esinevate kohalike artistide nimistu peaaegu üldse.

Kahe suure festivali vahel peetakse ka mõni väiksem: juuli esimestel päevadel leiab Vana-Vigalas aset järjekordne Hard Rock laager, mille peaesinejana on välja reklaamitud Briti grindcore'i legend Napalm Death. 8.ja 9. juulil on Moostes Mõisa karneval, mille esinejate nimekirjast võib leida alternatiivbändide Pedigree, Tallinn Daggersi, Toe Tagi ja Kurjami kõrval ka vana hea Apelsini.
Kahjuks pole praegu mingit informatsiooni mullu suuresti «Rabarocki» pausi tõttu esimest korda korraldatud «Reiu Rocki» saatuse kohta.

Folgiga ei soovi keegi konkureerida

Juuli viimasel nädalavahetusel toob Viljandisse tuhandeid inimesi järjekorras juba 19. pärimusmuusika festival. Esinejaid pole mõtet üles lugedagi, sest esiteks on nimekiri pikk ja kirev ning teiseks tulevad kuulajad kohale niikuinii. Sestap on suhteliselt mõttetu rääkida mammutfestivali konkurentidest, kes võiksid publikut ära meelitada. Võib-olla ei leia me piletimüügiagentuuride kodulehelt just seepärast teisi samale nädalavahetusele organiseeritud suuri üritusi.

Žanriliselt pakuvad Viljandi folgile suvel konkurentsi juuli keskel peetav «Hiiu folk» ning augusti teisel nädalal Käsmus korraldatav «Viru folk». Kui Hiiumaa festival pole veel oma esinejaid avaldanud, siis virulased meelitavad publikut selliste artistidega nagu Haydamaky (Ukraina), Jagaspace (Jaapan) ja Litvintroll (Valgevene) ning põnevate kodumaiste koosluste, nagu Zetode ja Jaan Pehki, Paabeli ja Märt Avandi ning Pantokraatori ja Jaan Söödiga.

Et nimetatud festivalid on üksteise kõrval edukalt tegutsenud juba aastaid, jagub arvatavasti tänavugi publikut neile kõigile. Nõnda võib kokkuvõtteks oletada, et kõige suurem enesetõestamine seisab ees retrofestivalil: esiteks on üritus uus ja teiseks on samal ajal palju konkureerivaid ettevõtmisi. Ühtlasi mängib selle ettevõtmise õnnestumises tähtsat rolli ilm.

«Rock ramp» on oma fänniklubi juba leidnud ja selle suurimaks vaenlaseks võib samuti saada kehv ilm ― muidu ei paista olevat ühtegi põhjust, miks tänavusele festivalile peaks tulema vähem rahvast kui mullusele.

Kõige muretumalt võib end kindlasti tunda folgifestival, kuid selle on korraldajad aastatepikkuse tööga välja teeninud. Mõistagi ei tähenda see, et nad ei pea maine ja publiku hoidmiseks latti edaspidgi kõrgel hoidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles