Enneolematu päästetöö: Tai jalkapoisse valmistatakse ette hirmsaks allveeretkeks

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile õhtul leiti elusana 12 last ja nende treener, kes jäid 23. juunil Tais koopasse lõksu. Tai mereväe eriüksuse teatel peavad poisid õppima kas sukelduma, et veega täidetud koopast välja pääseda või peavad ootama mitu kuud vee alanemist. Kuid enam ei ole aega oodata, sest tulemas on uus uputus, vahendab BBC.

Päästjad lubavad anda endast parima, et poisse välja tuua, sest sagenenud vihmahood ähvardavad poiste pelgupaika täielikult uputada.

Tai päästjatele saadeti eile appi eksperdid Austraaliast, USAst, Jaapanist ja Hiinast, lisaks toetab enam kui tuhandet Tai päästjat 30 USA sõjaväelast. Jalgpalliväljak, kus poisid muidu harjutavad, on kasutuses kopterite maandumisplatsina.

Koobas asub 2,5 kilomeetri sügavusel. Peamine küsimus, mis painab, on see, miks poisid sealt välja ujuda ei saa? Arvatakse, et enamus poisse sealt grupist ei oska ujuda. Nad peaks ujuma ükshaaval veeall ja läbi paksu muda ja sama pika maa, mille profituukrid läbisid mitme tunniga. Ning nähtavus vahealadel on peaagu nullilähedane. Kohati on tee nii kitsas, et ka sukelsumismaskiga sealt läbi ujuda ei saa. Vaata keerulist teekonda SIIT.

Koopasse on toodud sööki ja viidud sisse telefoniside, et poisid saaks oma perekonnaga rääkida. Tai võimud ei soovi võtta läbimõtlematuid riske ja koguvad annetusi, et poisid saaks omale kõik spetsiaalse sukeldumismaski. Tai mereväe arst oli nõus vabatahtlikult koos poistega kuni neli kuud koopas ootama. Teised meeskonnad otsivad varuväljapääse koopa teiselt küljelt.

Tham Luangi koobas Põhja-Tais.
Tham Luangi koobas Põhja-Tais. Foto: Pm

Arvatakse, et 11–15-aastased poisid läksid koos jalgpallitreeneriga Tham Luang Nang Noni koopasse 23. juuni hilisõhtul. 12 ühe jalgpallimeeskonna poissi ja nende 25-aastane treener olid varemgi koobast uudistamas käinud. See paik on tuntud ja populaarne nii kohalike kui ka turistide hulgas.

Üle nädala kestnud päästetööd on haaranud kogu Tai avalikkuse tähelepanu. Nii näiteks kogunesid budistlikud mungad üle Chiang Rai provintsi kohalikku kooli, et palvetada jalgpallimeeskonna liikmete eest.

Vaata viimast videot SIIT:

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles