Kalakohvikud ja tasuta kontserdid vallutavad Hiiumaa

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Gertrud Alatare /PÄRNU POSTIMEES /Scanpix

Juba sel reedel, 6. juulil toimub Hiiumaal Rannapaargus suur Kalurite Päev – sündmus on seda erilisem, et nii palju värske meresaagiga kohvikuid pole tihti korraga Hiiumaal avatud. 

Kalurite Päeva eesmärk on tunnustada Eesti ja ennekõike Hiiumaa kalureid, kelle püütud saak on eestlaste toidulaual olnud aastasadu hinnatud.

«Kuna inimesed pööravad järjest enam tähelepanu tervislikule toitumisele, siis jõuab ka kala aina enam toiduvalikusse. Kala on kergesti seeditav, vähese kalorisisaldusega mineraalainete- ja valgurohke toit,» sõnas AS Hiiu Kaluri juhatuse liige Urmas Reimann, kelle sõnul eelistavad eestlased kindlasti võimalusel just kodumaist kala.

«Eestlased on truud traditsioonilisele kalatoidule – näiteks praetud räim ja kilu on igas Eesti regioonis au sees ning nende tarbimine ei sõltu isegi mitte hooajast,» selgitas Reimann.

Hiiu Kaluri juhatuse liige rõhutas, et eestlaste kalalembust näitab kasvõi see, et suvistel kalatoitudele pühendatud ning kalurikultuuri edendavatel sündmustel käib järjest enam inimesi. Reimanni sõnul on Hiiumaal toimuvad kalurite päevad aastatega järjest suuremaks kasvanud, kuna on teada, et seal on väljas vaid kohalikud kalatoitude pakkujad.

Sel aastal on Kalurite Päeval avatud ligi kümme kohalikku kalatoidu kohvikut. Kalastushuvilised saavad uudistada kalastustarbeid ning kokandushuvilised õppida meister Hanno Kase juhtimisel, kuidas suitsutada kala.

Vladislav Koržetsi juhtimisel selgub Eesti 2018. aasta suve parim kalatoit – žürii auliikmeks on sel aastal tunnustatud kokk Dimitri Demjanov. Kõiki võistlusroogasid saavad kalurite päeval osalejad ka ise maitsta ja hinnata.

Kalurite Päev saab hoo sisse reedel, 6. juulil alates kell 15.00 ja on kõigile osalejatele tasuta. Saarele tulevad tasuta kontserti andma nii legendaarne Singer Vinger kui ka Terminaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles