Sarimõrvaritest jälitajad ja armid, mis ei parane eal - briti vanglas töötavate naiste šokeerivad ülestunnistused

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglatöötajad kurdavad tööstressi
Vanglatöötajad kurdavad tööstressi Foto: BOB STRONG/REUTERS

Süüdimõistetud seksivad töötajatega ja loobivad üksteist kuuma suhkruveega - vanglatöö tundub briti vangivalvurite tunnistuse valguses kui õudusunenägu, vahendab the Sun

«Kao eemale!» karjub üks vang, kes on oma hambaharja teravaks relvaks murdnud, kuid töötajad teavad, et mõtlemiseks pole aega ja reageerivad kiirelt murdes ründaja terava objektiga käe kiirelt seljataha. Selline juhtum on igapäevane.

Loo autor Jane Corry töötas kolm aastat Oxfordi meestevanglas kirjanikuna. Ta aitas sealsetel vangidel kirjutada luuletusi ja novelle, et nad õpiks enda raske elu traagikat ja viha poeesia abil välja elama ning see pidi ühtlasi aitama vangide enesehinnangut tõsta. «See oli ettearvamatu maailm, kohati õudne, aga kohati ka väga põnev,» kirjeldab Corry.

Mitmed vanglatöötajad kaebavad stressi ja ärevushäirete üle. «See on nagu töö sõjatandril,» kirjeldab üks töötaja. Vanglas töötamine ei tähenda alati füüsilist vägivalda, kuid suurema ohu aimdus hakkab lõpuks ka närvidele ja vaimsele tervisele. «Näiteks ühel päeval olin ma üksi terves vanglas koos ühe saimõrvariga,» kirjeldab Corry. Valvurit ei olnud, turvaline kontor asus pika koridori lõpus ning autori ainus kaitse oli vile kaelas. «Mõrvari silmad puurisid mind, kui ma tema lühilugu, mis muuseas oli üllatavalt hea, analüüsisin» kirjeldab ta oma hirmu. Kuid midagi hullu tookord ei juhutnud. 

Tekib küsimis, miks keegi üldse peaks soovima töötada vanglas. Üks töötaja ütles, et ta ei teadnud peale ülikooli, mida teha ning teda inspireeris vangalsse tulema ITV vangladraama «Bad Girls». «Kuid alustades pead sa ikka palju musta tööd tegema,» tõdeb ta. «Naisena pead end igal sammul ka teiste töökaaslaste seas kehtestama ja tõestmama,» lisab ta.

Vangidel on komme loopida üksteist kuuma suhkruveega, sest see jätab nahale eluks ajaks armid. Ka töötajad ise rikuvad reegleid näiteks vangidega seksides, kuid kui nad vahele jäävad, siis nad vallandatakse. Vanglates juhtub palju suletud uste taga, mis lukustatakse seiniks, «kuni kord on majas taastatud». Vahel keegi jääbki kadunuks. Täpselt ei tea keegi, vaid kuulujuttude järgi võib oletada, et toimus järjekordne rünnak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles