Video: Jaapani printsess Ayako abiellub tavakodanikuga ja lahkub keiserlikust perekonnast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani printsess Ayako
Jaapani printsess Ayako Foto: Kyodo / Reuters/Scanpix

Printsess Ayako on Jaapani keiserlikus peres kahe aasta jooksul juba teine printsess, kes abiellub tavakodanikuga ja peab selle tõttu loobuma oma tiitlist.

Jaapani keiserliku pere esindajad teatasid 26. juunil, et keiser Akihito nõo, prints Takamodo noorim tütar, 27-aastane printsess Ayako saab 32-aastase tavakodaniku Kei Moriya naiseks, teatab cnn.com.

Jaapani printsess Ayako 2017. aastal
Jaapani printsess Ayako 2017. aastal Foto: wikipedia.org

Moriya on laevandusfirma NYK Line üks juhte.

Paari ametlik kihlumine toimub 12. augustil ja nad pannake 29. oktoobril paari Tokyo Meiji Jingu templis.

Jaapani õukonna teatel tutvustas printsess, kes on sotsiaalteaduste magister, kallimat oma emale, printsess Hisakole juba möödunud aasta detsembris. Printsessi isa, prints Norihito suri 2002.

Jaapani printsess Hisako
Jaapani printsess Hisako Foto: Yegor Aleyev / Yegor Aleyev/TASS/Scanpix

Printsess Hisako tunneb varasemast Moriya vanemaid, kuna nad on koos aktiivsed mitmes mittetulundusühingus. Noored leidsidki üksteist oma vanemate tegevuse kaudu.

Printsess Ayakot ja ta kihlatut ühendavad ka ühised hobid, milleks on mäesuusatamine, raamatud ja reisimine.

Jaapani keiserliku seaduse kohaselt peab keiserliku pere liige, kes abiellub tavakodanikuga, loobuma oma tiitlist ja lahkuma õukonnast. Teada on, et printsess saab tiitlist loobumise eest suure summa, mis ulatub miljonitesse dollaritesse.

Lisaks Ayakole lahkub Jaapani keiserlikust perest ka printsess Mako, kes on keiser Akihito ja keisrinna Michiko vanim lapselaps. Ta kihlus  advokaat Kei Komuroga, kuid nad lükkasid pulma edasi, et enda valikus täiesti kindlad olla.

Jaapani printsess Mako ja ta kihlatu Kei Komuro
Jaapani printsess Mako ja ta kihlatu Kei Komuro Foto: Shizuo Kambayashi / AP/Scanpix

Printsess Ayako ei ole keiser Akihito otsene järglane ja selle tõttu ei ole ta pulmateade saanud niipalju tähelepanu kui sai printsess Mako oma.

Jaapanis on arutatud, et kas seadusemuudatusega peaks võimaldama troonile ka naisi, kuna enamik keiserlikke järeltulijaid on naissoost.

Jaapani keiserlik perekond. Keiser Akihito ja keisrinna Michiko vasakul
Jaapani keiserlik perekond. Keiser Akihito ja keisrinna Michiko vasakul Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP/Scanpix

See arutelu soikus pärast seda, kui 2006. aastal sündis prints Hisahito, kes on üle 40 aasta esimene meessoost troonipärija.

Jaapani prints Hisahito
Jaapani prints Hisahito Foto: HO / REUTERS/Scanpix

Prints Hisahito isa on prints Akishino, kes on keiser Akihito noorem poeg. Prints Hisahito on oma onu, kroonprints Naruhito ja isa järel Jaapani troonipärimisjärjestuses kolmas.

Jaapani prints Akishino, ta naine, printsess Kiko, nende vahel poeg, prints Hisahito, taga printsess Mako (paremal) ja printsess Kako. Pilt on tehtud 2010
Jaapani prints Akishino, ta naine, printsess Kiko, nende vahel poeg, prints Hisahito, taga printsess Mako (paremal) ja printsess Kako. Pilt on tehtud 2010 Foto: IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY / AFP/Scanpix

Pärast printsesside Mako ja Ayako abiellumist langeb Jaapani keiserliku pere liikmete arv 17.

Jaapani keiser Akihito (vasakul) koos pereliikmetega
Jaapani keiser Akihito (vasakul) koos pereliikmetega Foto: © Issei Kato / Reuters / REUTERS/Scanpix

Jaapani keiser Akihito tegi valitsusele ettepaneku muuta keiserlikku perekonda puudutavaid seadusi, et tavakodanikud pääseksid perre ja ka neil oleks esindusülesanded.

Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko
Jaapani keiser Akihito ja keisrinna Michiko Foto: FRANCK ROBICHON-POOL/SIPA / FRANCK ROBICHON-POOL/SIPA/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles