Tänavakunstnik Edward von Lõngus jagab maailmakuulsa Banksyga Londonis maid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Edward von Lõnguse Eesti 100. juubelile pühendatud Euroopa-tuuri kaart sai hiljuti kaks täket juurde. Von Lõnguse teosed jõudsid Vilniusse, Užupise vabariiki,  ja maailmakuulsa tänavakunstniku Banksy territooriumile Londonisse.  Von Lõngus jättis Londonisse ka omapoolse kommentaari Banksy loomingule.

Üks Banksy tuntuimatest teostest, mitmetes ühiskondlikes kampaaniates kasutust leidnud “Õhupalliga tüdruk“ (Balloon Girl) kujutab väikest tüdrukut südamekujulist õhupalli lennutamas. Von Lõngus esitas teosest kaasaegse tõlgenduse, kus õhupalli asemel kontrollib tüdruk südame suunda drooni juhtpuldi abil. Von Lõnguse uut loomingut on Londonis veelgi - uute tegelastena astusid areenile Suure Venna ja politseiriigi teenistusse astunud teletupsud.

Banksy teos Balloon Girl.
Banksy teos Balloon Girl. Foto: Mikhail Tereshchenko / Mikhail Tereshchenko/TASS
Edward von Lõnguse Drone Girl.
Edward von Lõnguse Drone Girl. Foto: Gytis Dovydaitis

Eesti ja Euroopa publikule juba tuttavat Kivikuningat ja teisi (R)estart Reality tuuri tegelasi saab Londonis näha Vauxhalli linnaosas, kus teosed pälvisid sellenädalase Londoni arhitektuurifestivali raames kohalike sooja vastuvõtu.

Enne Londoni-reisi jõudis esinduslik delegatsioon von Lõnguse vanadest eestlastest veel teisegi põnevasse sihtkohta, Vilniuses asuvasse Užupise Vabariiki. Vilniuse boheemlaslikku Užupise linnaosa on võrreldud Pariisi Montmartre’i ja Kopenhaageni Christianiaga. 1. aprillil 1997 kuulutati siin välja vabariik, millel on oma president, valitsus, põhiseadus, lipp ja rahagi. Von Lõnguse digitänavakunsti tegelased on kogunenud kohaliku kunstiinkubaatori Užupis Galera ümbrusse värvika vabaõhukunstigalerii keskele, mis on siia tekkinud aastakümnete jooksul läbi paljude kunstnike panuse.

Lisaks Užupisele sai von Lõnguse ajaränduritest digitrikkidega varustatud eestlasi näha ka Baltikumi kunstimaastiku suursündmuse ArtVilnius ´18 väljapanekul, mis tõi Leedu pealinna kokku ligi 30 000 kunstisõpra üle kogu maailma..

Tänavakunstituuri (R)estart Reality  näol on tegu innovaatilise Eestit tutvustav kunstiprojektiga, mis on osa EV100 rahvusvahelisest programmist. Projekti viib ellu Eesti kaasaegse kunsti keskkond NOAR.eu. Lõnguse digitänavakunstiteosed ärkavad ellu ning räägivad oma loo Android ja iOsS rakenduse abil. Proovi ise SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles