Helgi Sallo päästis etenduse

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helgi Sallo ja Anne Veesaar tegid terve eilse päevagi Hüüru mõisas proove.
Helgi Sallo ja Anne Veesaar tegid terve eilse päevagi Hüüru mõisas proove. Foto: Priit Simson

Juunis Hüüru mõisas etenduvas tükis «Head ööd, ema» Ines Aru asemel mängiv Helgi Sallo kinnitab: näidend on nii võimas, et selles mänginuna võib rahulikult surragi.



Pulitzeri preemia pälvinud Marsha Normani «Head ööd, ema» esietendus nihkub
1. juunilt 5. juunile, sest Ines Aru loobus ootamatult, ent sügavalt isiklikel põhjustel enesetapust kõnelevas tükis kaasa löömast.

Näitemängu idee algataja Anne Veesaar tegi seepeale kõne Helgi Sallole, kas ta ehk on nõus avantüüri vastu võtma ja mõne päevaga rolli selgeks õppima. «Aitäh usalduse eest,» vastanud Sallo Veesaarele, ise veel teadmata, millise väljakutse ta vastu võtnud on. «See näitab inimese suurust,» leiab Veesaar.

Helgi Sallo tunnistab, et niisuguseid olukordi, kus pea ees tundmatus kohas vette hüpata tuleb, on tema pika lavatee jooksul varemgi ette tulnud. Näiteks Estonia operetis «Neiud ärevil», Vanalinnastuudio lavastuses «Kapten, palun klaas vett!» ja Smith­bridge Productionsi muusikalis «Kabaree». «Aga ma olin siis tükk maad noorem. Nii et lähen vanast inertsist, arvan, et olen piisavalt kõbus ja seepärast tegingi säärase «nõdrameelse» otsuse,» ütleb ta.

«See tükk on võimas. Nii võimas, et kui ma sellega maha saan, siis olen oma elutöö ära teinud ja võin vabalt surra. Vaat nii võimas on! Siis ei oota enam midagi muud. Siis on kõik tehtud. Laps tehtud ja võimas roll mängitud,» on Sallo tükist vaimustuses.

Näitlejannat võlub eeskätt tüki elulisus. See, kuidas raskeid eksistentsiaalseid probleeme lahatakse. Et aga tegemist on tõsise väljakutsega, ta ei eita. «Usun, et üks mõistusega olend siiski selliseid asju ette ei võta, see on ikka väga suur risk. Aga noh, selline poolhull olen ma eluaeg olnud. Kass, kes käib omapead. Läbikukkumisele ei mõtle ma üldse. See pole lihtsalt võimalik!»

Veesaar on kaht esimest proovipäeva hinnates väga rahul. «Inimvõimetel ei ole piiri. Lihtsalt inimeste arv, kes seda piiri kombata julgevad, on piiratud.»

Hüüru mõisas mängitakse kümme «Head ööd, ema» etendust. Lavastaja on Vilja Nyholm-Palm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles