Põhjapõdrad näevad ultraviolettvalgust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapõdrad
Põhjapõdrad Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise teadlastegrupi kinnitusel näevad põhjapõdrad ultraviolettvalgust.

Katsed näitasid, et põhjapõdrad reageerisid UV stiimulile, edastab BBC.

Uurijate sõnul aitab ultraviolettvalguse nägemine neil arktilistes oludes elavatel loomadel süüa leida ja vaenlasi märgata ning nad näevad selle tõttu ka vähese valguse tingimustes.

Inimesed ultraviolettvalgust ei näe. Ultraviolettvalguse puhul on tegemist lühema lainepikkusega valgusega, kui seda on nii-öelda nähtav valgus.

Teadlased tegid põhjapõtradega elektroretinograafia katseid. Põhjapõtrade silmade võrkkest tundis ultraviolettvalguse ära.

Uuring näitas, et silma võrkkesta koonusrakud reageerisid UV-valgusele.

Ultraviolettvalguse nägemine võib aidata põhjapõtru märgata nende peamisi vaenlasi – hunte.

Arktilise talve ajal aga aitab UV-valgus põhjapõtradel nende nägemisruumis oleval vahet teha. Sama kehtib ka kevadise ja sügise kehva valgusega ajal.

Uurijate kinnitusel näevad põhjapõdrad tänu UV nägemisele oma vaenlasi hunte lume taustal tavapärasest  tumedamana, kuna huntide karvkate neelab UV-valgust.

Põhjapõtradel ei teki ultraviolettvalguse nägemisest probleeme, sest nende silmade võrkkest ei saa kahjustada. Samas võib inimestel tekkida arktilistes piirkondades UV-valguse suure koguse tõttu niinimetatud lumepimedus.

Teadlaste kinnitusel näitas nende uuring, et nähtava valgusspektri nägemisel on loomariigis erandeid.

«Kui edasised katsed näitavad ka teiste loomade juures UV-valguse nägemist, siis on see loomade juures pigem reegel, mitte erand,» selgitati.

Inimesed ja veel mõned imetajad on seega siis väike vähemus, kellele ei ole seda võimet antud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles