Pildid: ligi 30 aastat tühjal saarel elanud alasti erak sunniti tsivilisatsiooni rüppe naasma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapanlane Masafumi Nagasaki asus 1989. aastal elama Jaapani lääneosas Okinawa prefektuuris asuvale subtroopilisele Sotonabari saarele, mis oli inimtühi ja ta oli seal aastaid ainus inimene, kuid nüüd viidi ta võimude käsul teisele, asutatud saarele.

News.com.au andmetel asub see Jaapanile kuuluv saar Taiwani lähedal ning sinna satub haruharva mõni kalastajate paat.

2012. aastal külastasid saart ja meest uudisteagentuuri Reuters reporterid ning Nagasaki sai maailmakuulsaks. Alates sellest on ta tuntud alasti erakuna.

Masafumi Nagasaki
Masafumi Nagasaki Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Nagasaki sõnas reporteritele, et ta leidis sellel saarel enda jaoks õige paiga, kus oma elu lõpp veeta ja kus surra.

«Tundsin, et Sotonabari on minu saar ja minu kodu, ka minu surmapaik. Kui siin suren, siis loodus kannab minu eest hoolt, ma ei soovi, et mu surnukeha puudutaksid inimesed,» teatas mees kuus aastat tagasi.

Masafumi Nagasaki
Masafumi Nagasaki Foto: Stringer / Reuters

Nagasaki teatel läks ta sellele saarele, et olla paar aastat ilmakärast eemal, kuid talle hakkas seal meeldima ja elamine seal venis ligi 30 aasta pikkuseks.

Esimestel aastatel olid tal riided seljas, kuid kui tormi kandis need minema, leppis mees alastiolekuga.

Tal olid oma rituaalid, mida ta järgis igapäevaselt. Ta tõusis hommikul, võimles, sõi ja koristas siis rannaalasid. Pärastlõunal ja õhtul püüdis kala ja korjas toitu.

«Ma ei tunne end kunagi õnnetuna, olen oma üksinduses väga õnnelik,» lausus jaapanlane 2012. aastal.

Masafumi Nagasaki
Masafumi Nagasaki Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Varasemas elus oli mees fotograaf, tal on naine ja kaks last, kuid ta ei avaldanud, miks ta nende juurest lahkus, kuid pere on ta asukohast teadlik. 

Masafumi Nagasaki
Masafumi Nagasaki Foto: Stringer / Reuters/Scanpix

Jaapani võimud langetasid hiljuti otsuse, et Nagasaki on juba eakas ja ta peab selle tõttu tsivilisatsiooni rüppe naasma. Ta viidi vastu tema tahtmist suuremale ja inimasutusega Ishigaki saarele ning sunniti riided selga panema. Ishigaki saarel elab umbes 48 000 inimest.

Jaapani Ishigaki saar
Jaapani Ishigaki saar Foto: wikipedia.org

Ta teisele saarele viimise põhjuseks oli kalastajate teade võimudele, et nad leidsid Sotonabari saarelt eaka jõuetu mehe.

Politsei läks saarele ja tõi Nagasaki ära, pannes ta elama Ishigaki saare pealinnas Ishigakis riigile kuuluvasse majja.

Jaapani Ishigaki linn
Jaapani Ishigaki linn Foto: wikipedia.org

Jaapani meedia teatel ei ole teada, kuida see inimeste sekka tagasi viimine erakuna elanud mehe vaimsele tervisele mõjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles