Soomlased said ootamatult jaaniprae, mille hind oli 450 eurot kilogramm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isane metsis. Pilt on illustreeriv
Isane metsis. Pilt on illustreeriv Foto: Wikipedia.org

Soome keskosas Oulus elav Kari läks jaanilaupäeva veetma oma suvilasse, mis asub Taivalkoski vallas Jokijärvel, kuid ta ei osanud arvata, milline üllatus teda seal ees ootab.

53-aastane mees jõudis sinna 21. juuni hommikul koos oma elukaaslase Miljaga, tehes ettevalmistusi 22. juuni jaanilaupäeva veetmiseks, teatab iltalehti.fi.

Taivalkoski vald Soomes. Kaardil punasega
Taivalkoski vald Soomes. Kaardil punasega Foto: wikipedia.org

Kuna paar sõitis autoga pika maa, siis nad otsustasid pisut magada, kuid kaua nad seda teha ei saanud, sest käis kõva pauk.

Nad läksid uurima ja leidsid, et isane metsis oli nende maja ühte aknasse lennanud, selle lõhkunud ja siis surnuna terrassile kukkunud. Pere teatel kaalus surnud lind umbes 4,5 kilogrammi.

Kari sõnul näitas kolmekordse aknaklaasi kahe kihi katkiminek ja aknaraami paigast nihkumine seda, et linnu lennukiirus oli suur.

Pere peab nüüd uue akna panema, kuid kuna tegemist oli eritellimusel aknaga, siis selle saamine võib võtta aega, kuid nad loodavad siiski saada selle enne talve.

Kari naaber kuulis põmakat poole kilomeetri kaugusele ja tuli oma mootorpaadiga vaatama, mis juhtus.

Kari kutsus aknapanija uue akna jaoks mõõtusid võtma ja aknameister selgitas, et kui metsis oleks täiesti akna keskele sattunud, oleks ta kõik kolm klaasikihti lõhkunud ja vigastada saanuna suvila sisse pääsenud. Arvatavalt oleks lind olnud agressiivne ja teda oleks olnud raske püüda.

Kari ja ta naine leidsid, et metsise näol on jaanipäevapraad neile ise sülle lennanud ja nad otsustasid linnu küpsetada.

Isane metsis. Pilt on illustreeriv
Isane metsis. Pilt on illustreeriv Foto: wikipedia.org

Soomlase arvates oli tal õnne, et pühad ei olnud veel käes ja aknapanija veel tööl oli.

Varem jahil käinud ja ka metsiseid lasknud Kari tegeleb nüüd vähem vägivaldse hobi, metsaelanike pildistamisega.

«Igatahes seekord ei pidanud ma relva tõstma. Ma püüdsin metsise magades ja sellest sai hea prae,» lausus soomlane.

Kari kutsus naabrid endale appi, sest naaber on jahimees ja naabri naine kokk, kes teadis, kuidas metsisest saab kõige parema prae.

Nii nautiski Kari koos naise ja naabritega jaanilaupäeval metsisepraadi, mille kõrvale olid värsked kartulid ja seenekaste. Metsise auks joodi õlut ja peeti tänukõne.

«Metsiseliha oli väga maitsev, see lausa sulas suus. Midagi sellist, et praad lendab aknasse, juhtub vaid ühel korral elus,» arvas soomlane.

Metsise ootamatu saabumine tekitas Karile katki läinud akna eest umbes 2000 euro suuruse väljamineku. Mees arvutas, et seega on metsiseliha kilogramm umbes 450 eurot.

Kuna Karil on suvila kindlustatud, siis suurema osa maksab kindlustus, ta omavastutus on 350 eurot.

Teoorias võib metsiseliha maksta veelgi rohkem, sest Soome seaduse kohaselt ei tohi metslindu niisama endale võtta ja sellest praadi teha.

Isane metsis. Pilt on illustreeriv
Isane metsis. Pilt on illustreeriv Foto: wikipedia.org

Soomlase suvila aknasse lennanud metsis oli põhimõtteliselt riigi oma. Samas jahiseadus lubab metslooma või-linnu surnukeha matta või hävitada, kui see on ohuks.

Oulu politsei esindaja Petri Puraneni teatel tuleb surnud metsloomast või –linnust teatada võimudele. Kuid seda ei tehta, võidakse määrata trahv.

Seaduse järgi on elava metsise hind umbes 700 eurot, surnud metsis maksab poole vähem.

Puranen lisas, et nimetatud metsisejuhtumis käitus inimene siiski õigesti, sest tegemist oli surnud metsisega, mida tal oli õigus hävitada. Sel juhtumil söömise läbi.

Kari sai tagantjärele politseilt kinnituse, et ta tegi kõik õigesti.

Metsis ehk mõtus (Tetrao urogallus) on Euroopa suurim kanaline.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles