Illegaalid kasutavad MMi fännikaarti, et pääseda Soome kaudu Euroopasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpalli MMi Fan ID (fännikaart)
Jalgpalli MMi Fan ID (fännikaart) Foto: twitter.com

Vene võimude teatel on MMile saabunud tõeliste vutifännide seas ka illegaalseid migrante, kellel on Fan ID, mida saab avalduse alusel ja tasuta, samas kui võistluste piletite ja viisa eest tuleb maksta.

Vene piirivalve sõnul on illegaalid taibanud, et Fan ID aitab neil ilma inimsmugeldajatele maksmata pääseda läbi Soome Lääne-Euroopasse, teatab iltasanomat.fi.

Illegaalsed migrandid. Pilt on illustreeriv
Illegaalsed migrandid. Pilt on illustreeriv Foto: MARCOS MORENO / AFP/Scanpix

Vene piirivalve tabas selle nädala alguses Venemaa-Soome piiril kolm Senegali päritolu ja kaks Iraani päritolu meest, kes võeti kinni Viipuri lähedal Krasnõi Holmi piirivalvepunktis.

Viiel mehel oli Vene turistiviisa, kus oli märge «spordisündmus». Kinnipeetud paigutati põgenikekeskusse, kus neid ootab kodumaale tagasi saatmine.

Vene piirivalve pidas möödunud nädalal kinni ka neli Maroko kodanikku, kellel oli taskus möödunud reedel, 15. juunil peetud Maroko-Iraani mängu piletid. Sellele mängule mehed ei läinud, sest nad tabati 14. juunil.

Maroko-Iraani kohtumine lõppes 0:1
Maroko-Iraani kohtumine lõppes 0:1 Foto: PAUL ELLIS / AFP/Scanpix
Maroko jalgpallifännid. Pilt on illustreeriv
Maroko jalgpallifännid. Pilt on illustreeriv Foto: STRINGER / AFP/Scanpix

Marokolased ei osanud selgitada, miks nad olid tulnud  jalgpalli MMilt Vene-Soome piiri äärde. Lõpuks siiski selgus, et nad kasutasid nii fännikaarti kui matšipileteid, pääsemaks Soome kaudu Lääne-Euroopasse, kas Saksamaale või Ühendkuningriiki. Ka nemad saadetakse Marokosse tagasi.

Saksa migratsioonivõimud teatasid enne MMi, et neile jäi silma kummaline asjaolu. Jalgpalli MMi fännikaarte on soovinud saada põgenike poolest tuntud riikide kodanikud. 

Jalgpalli MMi Fan ID (fännikaart)
Jalgpalli MMi Fan ID (fännikaart) Foto: Twitter.com

Näiteks Iraanist saabus Venemaale MMile 9500, Senegalist 9000, Tuneesiast 8000, marokost 7500 ja Egiptusest 6500 jalgpallituristi.

«On ilmnenud, et araabiakeelsetel ning mitmel aafrika sotsiaalmeedialeheküljel arutatakse selle üle, et kui lihtne on jalgpallifänniks olemist teeseldes pääseda Euroopasse asüülitaotlejaks,» teatas vene meedia.

Arvutused näitasid, et MMi Fan ID või mõnele matšile pileti ostmine ja Venemaa viisa hankimine on odavam kui maksta inimsmugeldajatele. MMi fännikaart võimaldab pääseda Venemaale ilma viisata.

Põhja-Aafrikast pärit «jalgpallifännid» on üritanud jõuda Euroopasse ka läbi Valgevene, kus nad samuti kinni peeti ja kodumaale tagasi saadetakse. Osa on pääsenud Soome, kus nad on esitanud asüülitaotluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles