«Poldarki» staari Aidan Turneri kallima vanaisa tahtis tappa Kuuba liidrit Fidel Castrot

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aidan Turner
Aidan Turner Foto: ILHER / mega/Scanpix

BBC  ajaloolises menusarjas«Poldark» peategelast, kapten Ross Poldarki kehastava Briti näitleja Aidan Turneri kallim on ameeriklannast näitlejanna Caitlin FitzGerald, kelle vanaisa oli USA Luure Keskagentuuri (CIA) kunagine asejuht, kes plaanis tappa Kuuba kommunistliku liidri Fidel Castro (1926 - 2016).

35-aastane Turner ja samavana FitzGerald veetsid möödunud nädalalõpul romantiliselt aega Prantsusmaa pealinnas Pariisis, teatab mirror.co.uk.

Caitlin FitzGerald
Caitlin FitzGerald Foto: FREDERIC J BROWN / AFP/Scanpix
Aidan Turner
Aidan Turner Foto: ILHER / mega/Scanpix

55 aastat tagasi külastas Pariisi Caitlin FitzGeraldi vanaisa Desmond FitzGerald (1910 - 1967), kes valmistas seal koos prantsuse liitlastega ette Kuuba diktaatori salamõrva.

Näitlejanna vanaisa plaanis anda Kuubalt põgenenud Ronaldo Cubelale täitesulepea, milles oli tindi asemel mürk Blackleaf 40.  Cubela missiooniks oli pussitada Fidel Castrot selle sulepeaga.

Desmond FitzGerald tahtis enne seda tappa Castro ta lemmik sukeldumiskohas, pannes lõhkeaine merepõhja või siis saata Kuuba diktaatorile mürgitatud sigareid.

CIA eksperdid lükkasid need tapmisplaanid tagasi, kuna mõlemal juhul oli suur tõenäosus, et lisaks Castrole hukub veel inimesi.

«Nagu paljusid CIAs töötanud inimesi, huvitasid ka FitzGeraldit tapmiste ja plahvatuste korraldamise vahendid. 1950. - 1960. aastatel olid need liiga suured, kallid ja kohmakad, et neid kasutada või siis nii väikesed, te nende abil oli keeruline missiooni ellu viia,» selgitas  USA endine luureekspert ja kirjanik Thomas Powers.

Senaator Robert Kennedy langetas lõpuks otsuse, et Cubela peab Castro tapma mürgise sulepea abil. Kennedy kohtus põgenenud kuubalasega 22. novembril 1963, kuid samal päeval salamõrvati Texases Dallases Robert Kennedy vend, USA president John Kennedy.

John Kennedy
John Kennedy Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Pärast John Kennedyt sai võimule Lyndon Johnson, kes ei olnud Castro mõrvamisest huvitatud.

«Kui John Kennedy oleks edasi elanud ja president olnud, siis Castro oleks 1963. aasta jõuludeks surnud,» teatas CIA asejuht Desmond FitzGerald 1963. aasta lõpul.

Fidel Castro
Fidel Castro Foto: Igor Gavrilov / RIA Novosti/Scanpix

CIA endise asejuhi lapselaps Caitlin FitzGerald ei ole poliitikas ega luures, vaid tegeleb näitlemisega.

Teda tuntakse eelkõige Libby Mastersina USA telesarjast «Masters of Sex» (Seksijumalad), kus tal on olnud rohkem kui üks alasti- ja seksistseen.

Caitlin Fitzgerald
Caitlin Fitzgerald Foto: CAP/MFS / Image supplied by Capital Pictures/Scanpix

«Poldark» põhineb kirjanik Winston Grahami samanimelisel romaanisarjal. Tegevus toimub 18. sajandi lõpul, mil Inglise armee kapten Ross Poldark (Aidan Turner) saabub koju Ühendkuningriiki Cornwalli tagasi Ameerika Iseseisvussõjast. Ta kihlatu Elizabeth (Heida Reed) on kihlatud ta nõo Francisega (Kyle Soller), ta isa on surnud ja tinakaevandus suletud. Poldark kohtub harimatu ja pesemata noore naise Demelzaga (Eleanor Tomlinson), kelle enda juurde köögitüdrukuks võtab, kuid hiljem naisesse armub.

Kaader sarjast «Poldark». Aidan Turner Ross Poldarkina ja Eleanor Tomlinson Demelzana
Kaader sarjast «Poldark». Aidan Turner Ross Poldarkina ja Eleanor Tomlinson Demelzana Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix

Poldarkil tuleb võitlust pidada kohaliku suurmaaomaniku, ahne ja ülbe George Warlegganiga.

Aidan Turner seriaali «Poldark» võttel selle kuu alguses
Aidan Turner seriaali «Poldark» võttel selle kuu alguses Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix
Aidan Turner (paremal) seriaali «Poldark» võttel selle kuu alguses
Aidan Turner (paremal) seriaali «Poldark» võttel selle kuu alguses Foto: SWNS.com / SWNS.com/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles