Video: Austraalias on ebatavaliselt külm ja rohke lumega talv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv Austraalias
Talv Austraalias Foto: twitter.com

Kui põhjapoolkeral Euroopas nauditakse sooja suve, siis lõunapoolkeral Austraalias on talv, temperatuur on langenud nullini ja alla selle ning mitmes paigas on maha sadanud lumi.

Austraalia meteoroloogide teatel toimus järsk temperatuurilangus möödunud nädalal ja paikades, kus tavaliselt lund ei saja või sajab harva, oli tugeva tuulega tuisune ilm, teatab The Guardian. 

Talv Austraalias
Talv Austraalias Foto: facebook.com

Austraalia kaguosas New South Walesis anti tormihoiatus, kuna tuule kiirus ulatub seal 27 – 29 meetrini sekundis, osades paikades isegi 40 meetrini sekundis.

Rannikulinnas Sydneys, kuid ka sisemaal asuvates Guyras ja Illawarras sadas maha paks lumi. Austraallased jäädvustasid esimest lund ja jagasid pilte sotsiaalmeedias.

Talv Austraalias
Talv Austraalias Foto: facebook.com

Antonio Parachi teatas Facebookis, et ta abikaasa on pärit Austraalia soojalt alalt ja oma elus vaid üks kord varem lund näinud, kuid mitte nii paksu lumevaipa kui nüüdne.

Talv Austraalias
Talv Austraalias Foto: Twitter.com

Võimud hoiatasid, et ebatavaliselt madal temperatuur koos paksu lumega võib lammaste ja veiste elu ohtu seada. Lisaks anti hoiatus lumega kaetud ja libedate teede kohta.

Lumine Austraalia
Lumine Austraalia Foto: facebook.com

New South Walesis on mitmes paigas ebatavaliselt madalad temperatuurid. Näiteks Casinos, mida peetakse Austraalia karjakasvatuse pealinnaks, langes öisel ajal temperatuur vaid pluss kolme kraadini, samas päevane temperatuur tõuseb ikka 20 kraadini. Camdenis mõõdeti 18. juuni varahommikul vaid 0,6 kraadi sooja.

Talv Austraalias
Talv Austraalias Foto: facebook.com

Austraalia Alpides, mis asuvad riigi kaguosas, on sadanud 60 sentimeetrit lund ja temperatuur langes seal miinus viie kraadini.

Austraalia Alpid
Austraalia Alpid Foto: facebook.com

Meteoroloogide teatel sadas seal viimati palju lund 18 aastat tagasi. Nüüdne paks lumi meelitab üsna pea mäesuusatajad kohale.

Queenlandis Sunshine Coastis mõõdeti sealne selle aasta madalaim temperatuur, pluss 4,6 kraadi. Coolangatta rannikulinnas mõõdeti 18. juuni hommikul 0,6 kraadi, mis on seal mõõdetud juunikuistest temperatuuridest kõige madalam.

Gold Coasti piirkonnas asuvas Beaudesertis oli täna hommikul sooja vaid 0,1 kraadi, olles samuti juuni kohta väga madal temperatuur.

Queenslandi meteoroloogiateenistus teatas, et Snowy Mountainsis on oodata lumetormi. Pealinnas Canberras külmeneb ilm nädala teises pooles, temperatuur langeb siis null kraadi juurde ja nädala lõpul on oodata ka miinuskraade. Melbourne’is on temperatuur keskmiselt nelja plusskraadi juures.

Austraalia pealinna Canberra panoraam
Austraalia pealinna Canberra panoraam Foto: wikipedia.org

21. juunil on suvine pööripäev, mil põhjapoolkeral on pikim päev ja lühim öö, samas lõunapoolkeral on pikim öö ja lühim päev.

See on astronoomilise suve algus, põhjapoolkeral algab suvi, lõunapoolkeral talv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles