Ilmataat ei loobu traditsioonist: jaanipäev on vihmane ja jahe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihm
Vihm Foto: Bernd Friedel / PantherMedia / Bernd Friedel/Scanpix

Kui veel selle kuu alguses lubasid mitmed ilmaportaalid, et selle aasta jaanipäev on Põhja-Euroopas ilusa ilmaga ja soe, siis nüüd on pilt muutunud, sest lubatakse keskmisest märgatavalt madalamat temperatuuri, tugevat tuult ja paduvihma.

Yr.no andmetel algab ilma jahenemine 21. juunil, kui saabub madalrõhkkond koos sadudega. Temperatuur ulatub siis 12 – 16 kraadini. Seega tuleks rannariided vahetada millegi soojema ja vettpidavama vastu.

22. juunil sajune ilm jätkub ning ja temperatuuri on  10 – 14 kraadi.

23. juuniks, mil enamik eestimaalasi jaanilõket teeb ning küti-korilase kombel lõkke ümber sööb-joob, on oodata jahedust, tuult ja vihma. Seega ilmataat ei hellita, vaid hoiab kangekaelselt traditsioonist kinni, pannes jaaniajal inimeste taluvuse taas proovile. 

Tormiseks ilmaks valmis
Tormiseks ilmaks valmis Foto: Ralph Glaser / PantherMedia / Ralph Glaser/Scanpix

Mis puudutab aga 24. juunit, siis on oodata ilusamat ilma. Pilve vahelt näitab end natuke ka päike, kuid suvist temperatuuri veel oodata ei ole. Õhutemperatuur on siis 12 – 14 kraadi.

Uus soojalaine jõuab kohale 25. juunil ja siis hakkab temperatuur taas tõsuma, ulatudes 18 kraadini.

Jänkide ilmaportaal accuweather.com aga näitab norrakate omast mõnevõrra helgemat pilti, mis puudutab temperatuuri, kuid samuti vihma ja tugevat tuult.

Selle portaali teatel on selle nädala keskel tempetaruur 12 – 18 kraadi. 19. juunil on äikesetorm, millega kaasneb vihm, kuid 20. ja 21. juunil on oodata kuiva ilma ning vihm saabub 22. juuni lõunapaiku. 

23. juuniks ennustatakse kogu päeva kestvaid sadusid, osades paikades paduvihma. Ilmataat aitab seega ennetada jaanilõkke tegijate lollusi, et ei tekiks rohkem maastiku- ja metsapõlenguid.

Suvine vihm
Suvine vihm Foto: Bernd Friedel / PantherMedia / Bernd Friedel/Scanpix

24. juuniks ennustatakse ilusat 18-kraadise soojusega ilma, kuid 25. – 26. juunil, mil temperatuur tõuseb taas 20 kraadini ja üle selle, on oodata hoovihma.

Accuweather.com andmetel on uus soojalane kohal 27. juunil.

Soe suvine ilm
Soe suvine ilm Foto: John Stillwell / PA Wire/PA Images/Scanpix

Soome ilmaennustajad lubavad nii norrakatest kui jänkidest veelgi kohutavamat jaaniilma.

Soome meteoroloogiateenistuse meteoroloogi Jari Tuovineni sõnul näitavad ilmakaardid nii Soomes, Rootsis kui Eestis jaaniajaks äikesetorme, millega kaasneb väga tugev tuul.

Äike
Äike Foto: Bernd März / PantherMedia / Bernd März/Scanpix

«On oodata temperatuurilangust, vihma ja väga tormist ilma. Kui on väga tugev tuul, muutub nii lõkke tegemine kui grillimine ohtlikuks. Hoolimata vihmast on osades paikades põua tõttu maapind ikka kuiv ja seega tuleb tule tegemisega olla ettevaatlik,» teatas soomlane.

Jaanilõke
Jaanilõke Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics/Scanpix

Tuovineni sõnul aitab paar päeva kestev vihm põuda leevendada ja loodust turgutada.

Soome meteoroloogiateenistuse andmetel taastub suvine ilm nii Soomes kui Eestis järgmise nädala keskpaigas, 27. – 28. juunil, mil temperatuur on üle 20 kraadi.

«Jaaniajal on olemas kõik ilmaelemendid, mida siis ei taheta. Jahedus, pilvisus, vihm ja tugev tuul. Põhjamaa valge öö jääb sel korral nautimata. Selle aasta jaanid on jahedad, kuid kui vaadata ajalukku, siis mitte kõige jahedamad,» teatasid meteoroloogid.

Lisaks soovitatakse tugeva tuule ajal merele ja ka siseveekogudele mitte minna. See hoiatus käib eelkõige kogenematute paadikasutajate kohta.

Mis aga puudutab ujumist, siis vist on üsna vähe neid, kes soovivad vihma ja äikesega jahedasse vette hüpata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles