Soome gei-missivõistluse võitja: mitmed arstid on mind mu orientatsiooni tõttu ravimast keeldunud (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga aastane Gay Pride paraad Ateenas, 2018. Pilt on illustratiivne.
Iga aastane Gay Pride paraad Ateenas, 2018. Pilt on illustratiivne. Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA

Kuuendat korda peetava Soome gei-missivõistluse võitja, Iina Karinen, on oma seksuaalse orientatsiooni tõttu pidanud kogema diskrimineerimist isegi arstidelt. Noor naine on võtnud südameasjaks olukorda Soomes muuta, teatab yle.fi.

Iina kannatab polüskleroosi all ning mitmed Soome arstid on keeldunud teda ravimast, sest neil on olnud tema seksuaalse orientatsiooni osas negatiivne eelarvamus. Iinaga sarnaseid kogemusi on ka teistel Soome LGBTQ kogukonda kuuluvatel inimestel. Karinen kasutab oma võitu ning seksuaalse-võrdõiguslikkuse eeskõnelejaks oleja positsiooni, et aidata kaasa Soomes ning sealses tervishoius valitseva diskriminatsiooni lõpule. 

«Tahan külastada ka koole, et arutada seksuaalsuse ning sooliste probleemide üle, sealhulgas tahan rääkida ka kiusamisest,» sõnab südikas neiu. Südameasjaks on võtnud ka transsoolisuse legalisatsiooni Soomes. 

Inimesed Soomes peavad taluma aastastepikkust vaimset kontrolli ja lõpuks sunniviisilist steriliseerimist, kui soovivad saada transsooliseks tunnistatuks. Mitmed võrdõiguslikkuse eest võitlevad organisatsioonid on Soomet selliste seaduste eest laitnud ja avaldanud kahjutunnet, et riik on ebaõnnestunud sooliste õiguste tagamisel.

Värske missivõistluse võitja arvab, et Soome on «enamjaolt võrdne». Hoolimata sellest, et on palju probleeme, on viimastel aastatel tehtud suuri edusamme. 

Miss Gei Soome tiitel kuulub võitjale aasta aega. Võitjast saab hea tahte saadik ja eeskuju Soome seksuaalsetele- ja soolistele vähemustele. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles