Soome kohus alkokullerile: isegi väga kõva viinanina ei oleks suutnud seda kogust ära juua, mis sa Eestist tõid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turist Eestist ostetud alkoholiga
Turist Eestist ostetud alkoholiga Foto: K/Scanpix

Soomes Lahtis elav meest tõi kolme aasta jooksul Eestist 3200 liitrit õlut ja 435 liitrit veini ja viina, mille ta janustele soomlastele kasuga edasi müüs.

Päijät-Häme ringkonnakohus määras 13. juunil mehele seitsme kuu pikkuse tingimisi karistuse ebaseadusliku alkoholimüügi ja maksupettuse eest, teatab iltasanomat.fi.

Mees teenis välismaalt toodud  alkoholi müües kasu, kuid riigil jäi selle pealt maksuraha saamata. Kohus määras, et mees peab riigikassasse maksma 17 600 eurot, mida ta sai alkoholi müügist ning 14 000 eurot maksmata jäänud maksude eest. 

48-aastane mees eitas kohtus, et ta oleks Eestist alkoholi toomisega ja selle Soomes müümisega midagi kuritegelikku korda saatnud. Soomlane lisas, et ta tõi alkoholi enda tarbeks, kuna ta on suur pidutseja.

Alkoholipood
Alkoholipood Foto: URMAS LUIK / PRNPM/EMF/Scanpix

Prokurör nõudis, et mees alkoholikuriteos süüdi mõistetakse ja kohus tegigi seda. Kohtuniku sõnul on raske uskuda, et mees üksinda või koos sõpradega nii suure koguse joovastavaid jooke suutis ära juua.

«Tegemist on nii suure alkoholikogusega, et selle joomine oleks ka kõige suuremale viinaninale üle jõu käinud,» teatas kohtunik.

Kohtus arvutati, et kui mees oleks tõesti sellise koguse ära joonud, siis ta oleks pidanud päevas tarbima kümme pudelit õlut ja pool liitrit 40-protsendilist alkoholi.

Prokuröri teatel käis mees 31 korda Eestis oma autoga «viinarallil» ning paaril korral viibis ta Eesti pealinnas vaid ühe tunni.

Soome politsei tabas alkokulleri 2015. aasta sügisel, kui ta oli taas saabunud Eestist suure koguse alkoholiga.  Mehel oli siis masinas 24 kastitäit õlut ja seitse kastitäit veini.

Alkoholipood
Alkoholipood Foto: Eero Vabamaegi / PM/SCANPIX BALTICS/Scanpix

Soomlane müüs Eestist toodud alkoholi tavaliselt ostuhinnast 2–4 korda kõrgema hinnaga. Ta pakkus ka kullerteenust, viies kauba klientidele koju kätte.

Mehel oli seitse suurklienti, kellega tal oli eridiil. Nad kandsid raha ta pangakontole enne Eestisse sõitmist.

Karistatud soomlane ei olnud varem midagi kuritegelikku toime pannud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles