Video: Albert Einsteini reisipäevikute kohaselt oli ta rassist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Albert Einstein 1920. aastatel
Albert Einstein 1920. aastatel Foto: akg-images / akg-images/Scanüix

Humaanse suhtumise poolest tuntud füüsikul Albert Einsteinil oli ka tumedam pool, seda näitavad ta reisipäevikud, milles osad kirjutised on rassistlikud.

BBC teatel pärinevad kuulsa mehe rassistlikud ülestähendused ajavahemikust 1922. aasta oktoober kuni 1923. aasta märts, kui ta reisis Aasias ja Lähis-Idas.

Albert Einstein 1920. aastatel
Albert Einstein 1920. aastatel Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

USA Princetoni ülikool andis Einsteini päevikud nüüd välja raamatuna «The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestine and Spain 1922 – 1923» ning selle kohaselt kulges ta reis Hispaaniast Egiptusse, Sri Lankale, mis siis kandis nime Tseilon, Hiinasse ja Jaapanisse.

Einstein kirjeldab Egiptuse Port Saidi sadamat, et seal tulevad laevale erineva nahavärviga vahemerelased, kes üritavad müüa oma kaupa, olles  oma pealetükkivusega põrgulikud.

Tseiloni, nüüdse Sri Lanka pealinna Colombo elanikud aga elavad mustuse ja haisu sees, viitsimata teha tööd ja olles selle tõttu vaesed.

Kõige enam ärritavad Einsteini hiinlased, kes tema silmis on pigem robotid, mitte inimesed, olles aeglase taibuga ja hingeta.

Einstein kirjutas oma päevikusse, et kui hiinlased maailma vallutaksid, siis nad hävitaksid teised inimesed ja kultuurid. 

Albert Einstein 1930. aastatel
Albert Einstein 1930. aastatel Foto: Bildarchiv Pisarek / akg-images / Bildarchiv Pisarek / akg-images/Scanpix

Pärast Adolf Hitleri ja natsipartei võimule saamist 1933. aastal põgenes juudi soost Einstein Saksamaalt USAsse, kus ta nägi valgete ja mustade vahelist ebavõrdsust. 

Albert Einstein 1952. aastal
Albert Einstein 1952. aastal Foto: akg-images / akg-images/Scanpix

1946. aastal Pennsylvanias Lincolni ülikoolis peetud kõnes nimetas Einstein rassismi «valgete inimeste haiguseks». Tegemist oli õppeasutusega, kus enamik üliõpilasi ja õppejõude olid tumedanahalised.

Einsteini arvates oli USAs suhtumine afroameeriklastesse samasugune nagu natside suhtumine juutidesse ehk tegemist oli teisejärguliste inimestega. 

Albert Einstein ja ta kirjutis
Albert Einstein ja ta kirjutis Foto: RR AUCTION / CATERS NEWS / Caters News Agency/Scanpix

Kriitikute sõnul on Einsteini reisipäevikutes kirjas olev 21. sajandi vaatevinklist väga rassistlik, näidates kuulsa füüsiku seda poolt, millest paljud ei tea. Samas tuleb arvestada, et need on kirja pandud ajal, mil maailmas oli veel palju asumaid ja rassismi ei peetud rassismiks.  

Albert Einstein (14. märts 1879 Ulm, Saksamaa – 18. aprill 1955 Princeton, USA) oli Saksamaalt pärit ning hiljem USA ja Šveitsi kodakondsusega juudi rahvusest füüsikateoreetik. Teda peetakse 20. sajandi suurimaks teadlaseks.

Einstein avastas massi ja energia vahelise seose E = mc², seda peetakse maailma kõige kuulsamaks võrrandiks. 1921. aastal sai ta Nobeli füüsikaauhinna teenete eest teoreetilise füüsika alal. Tegemist oli fotoefektiga, mille kohta ta avaldas teadustöö 1905. aastal. Einstein sai maailmakuulsaks pärast üldrelatiivsusteooria sõnastamist 1915.

Üldmõistena tähistab  «einstein» erakordset intellekti ja geniaalsust.

Albert Einstein
Albert Einstein Foto: / AP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles