Kas Trump ja Kim on pärast lõunasööki toidukoomas?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris
Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris Foto: Jonathan Ernst / Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtusid täna, 12. juunil Singapuris, kus lisaks nõupidamisele sõid nad ka lõunat.

Rahvusvahelise meedia teatel oli Singapuri Sentosa saare Capella hotellis pakutav menüü mõnevõrra nostaligiline, kuna selles oli roogi külma sõja ajastust.

Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris
Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Trumpile ja Kimile pakuti näiteks täidetud kurke, kaheksajalga, krevetikokteili ja Häagen-Dazi jäätist.

Singapuri Capella hotelli menüü, mis pandi kokku Trumpi ja Kimi kohtumist silmas pidades
Singapuri Capella hotelli menüü, mis pandi kokku Trumpi ja Kimi kohtumist silmas pidades Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Trumpi ja Kimi silmast silma kohtumine, kus olid kohal ka tõlgid, kestis 38 minutit. Siis oli lühike paus ja kaks riigimeest istusid koos oma nõunikega nõupidamislaua taha.  Pärast lepingute allkirjastamist ja vahetamist saadi lõunasööki nautida.

Singapuri Capella hotelli teatel pakkusid nad Trumpile, Kimile ja nende kaaskondadele toite, mis pärinevad Korea, Malaisia ja lääne köögist.

Kohal olnute teatel valisid Kim ja Trump esimeseks roaks mangokerabu mee, laimimahla ja kaheksajalaga. Tegemist on  Kagu-Aasias populaarse mitme lisandiga riisiroaga.

Mitme lisandiga riisiroog kerabu
Mitme lisandiga riisiroog kerabu Foto: wikipedia.org

Veel sõid riigijuhid ja nende nõunikud täidetud kurke, mis on tuntud Korea söök ning krevetikokteili avokaado ja sidruniga, mis oli läänes populaarne 1970. - 1980. aastatel.

Krevetikokteil
Krevetikokteil Foto: wikipedia.org

Lõunasöögil pakuti veel tuntud prantsuse rooga cordon bleu’d, mis koosneb juustu ümber keeratud veise- või kanalihast. Seda sööki kas praetakse või küpsetatakse ahjus. See oli suur toiduhitt 1970. aastatel. 

Cordon bleu
Cordon bleu Foto: wikipedia.org

Trump ja Kim said valida ka loomaribid koos dauphinoise’ kartulivormi  ja aurutatud brokoliga, juurde käis punase veini kaste.

Dauphinoise’ kartulivorm
 
Dauphinoise’ kartulivorm  Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Veel oli menüüs magushapu sealiha Hiina Yangzhou kuivatatud riisiga ja kange tšillikastmega.

Kui nimetatud road ei sobinud, siis sai endale tellida Korea daegu jorumi, mis on tursk rediste ja aasia juurviljade ning sojakastmega.

Kui kõhtu mahtus ka magustoitu, sai maitsta tumdast šokolaadist kihilist kooki või Häagen-Dazsi vanillijäätist kirssidega.

Häagen-Dazs jäätis
Häagen-Dazs jäätis Foto: wikipedia.org

Singapuri toiduekspertide sõnul oli üllatav, et Capella hotell valis riigijuhtide menüüsse Häagen-Dazsi jäätise, mis on läänes väga tuntud, kuid samas ei teata kinnises Põhja-Koreas sellest firmast ja tema toodangust mitte midagi. Põhja-Korea avalik suhtumine lääne toitudesse on põlastav, kuid kinnitamata andmetel laseb Kim endale salakaubana pidevalt lääne populaarseid, kuid ka eksklusiivseid sööke-jooke tuua.

Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris
Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris Foto: Jonathan Ernst / Reuters/Scanpix

Trump ja Kim said maitsta ka tropezienne’i, mis on prantsuse üks tuntumaid saiu. See sai nime Prantsusmaa St. Tropezi kuurorti järgi. Tegemist on ümarsaiaga, millele on vahele pandud koorekreemi ja peale on riputatud pärlsuhkrut.

Tropezienne
Tropezienne Foto: Kuvatõmmis/Youtube

See sai sai kuulsaks 1955. aasta filmi «And God Created Woman» (Ja humal lõi naise) järgi. Nime andis sellele näitlejanna Brigitte Bardot, kes nimetas seda alguses «La taste de St. Tropez» (St. Tropezi maitse).

Sotsiaalmeedias kommenteeriti, et kui USA ja Põhja-Korea liider tõesti kõike neid roogi sõid, siis peaksid nad olema «toidukoomas» ning vajama väga pikka seedimispuhkust.

«Nad mõlemad on mõnevõrra ülekaalulised, see toidukohtumine ei mõjunud neile hästi,» kommenteeriti. 

Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris
Donald Trump ja Kim Jong-un Singapuris Foto: Jonathan Ernst / Reuters/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles