Pildid ja video: kohtus ei selgunud, miks noor kirvemõrvar oma pereliikmed tappis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Aafrika Vabariigis tappis noor mees kirvega oma mitu pereliiget, vaevu jäi ellu vaid noorem õde.

Kaplinna  kohus määras 23-aastasele Henri Van Bredale  ema, isa ja venna tapmise eest kolm eluaegset vangistust, teatab AFP.

Henri Van Breda
Henri Van Breda Foto: RODGER BOSCH / AFP/Scanpix

Van Breda tappis 2015. aasta jaanuaris, kui ta oli 20-aastane, 21-aastase venna Rudi, 54-aastase isa Martini ja 55-aastase ema Teresa. Õde Marli sai raskelt vigastada, kuid jäi ellu.

Van Breda ei näidanud kohtus karistuse ettelugemise ajal mitte mingeid emotsioone. Ajakirjanike teatel oli mees kogu pika kohtuprotsessi ajal samasugune «külm kala» ega teatanud, et ta midagi kahetseb.

Henri Van Breda
Henri Van Breda Foto: RODGER BOSCH / AFP/Scanpix

Politsei uurimine näitas, et mees pani mõrvad toime kodus, kui pereliikmed magasid. Ta helistas mõrvadele järgnenud hommikul päästekeskusse teatades, et keegi võõras tungis majja ning tappis ta isa, ema ja venna.

Jõukad Van Bredad elasid Kaplinna eeslinnas Stellenboschis De Zalze Golf eramajaderajoonis, millel on ööpäevaringne turvavalve.

Lõuna-Aafrika meedia teatel on Van Bredade vara suurus umbes 15 miljonit dollarit (13 miljonit eurot). Nad elasid pikka aega Austraalia ja saabusid sünnimaale tagasi 2014. aastal.

Kohtus ilmnes, et Henri Van Breda tekitas endale pärast pere mõrvamist meelega kehavigastusi, nagu teda oleks rünnatud. Kohtuarstlik uurimine näitas, et mees oli need endale ise tekitanud.

Kriminaalpolitseinikud lükkasid ümber Van Breda väite sissetungija kohta, sest väga turvatud elupiirkonnas on kümneid turvakaameraid, mille lindistuste läbivaatamine ei näidanud, et keegi oleks sinna pääsenud.

Van Breda üritas pärast veretööd helistada oma tüdruksõbrale Danielle Janse van Rensburgile, kuid naine ei võtnud kõne vastu. Veel otsis ta Google’i otsingu abil hädaabi numbri. Uurimine näitas, et hädaabisse helistamisel rääkis ta nagu naerdes ja muiates.

Henri Van Breda ja ta tüdruksõber Danielle Janse van Rensburg
Henri Van Breda ja ta tüdruksõber Danielle Janse van Rensburg Foto: RODGER BOSCH / AFP/Scanpix

Kohtus ei saanud selgeks, miks noor lõuna-aafriklane oma pere tappis.

Henri Van Breda
Henri Van Breda Foto: RODGER BOSCH / AFP/Scanpix

«Mees ei ole andnud ühtegi selgitust, miks ta ema, isa ja venna tappis ning tahtis ka õde tappa. Ta käitumisest on näha, et ta ei kahetse mitte midagi,» teatas kohtunik Siraj Desai.

Kohtus üritati jõuda mehe motiivi jälile, kuid ei jõutud.

«Kui otsida põhjust kirest või vihast, siis oleks ta teguviis mõnevõrra arusaadav, kuid me ei ole leidnud selgitust, ta on emotsioonitu,» teatas kohtunik.

Mehe advokaadid lootsid, et ta saaks kergema karistuse, kuna ta on veel üsna noor ning ta on saanud ilmnenud epilepsia tõttu ravi.

Kohtuarstid diagnoosisid Van Bredal epilepsia uurimise käigus.

Kohus ei leidnud leevandavaid asjaolusid ja mehele määrati maksimumkaristus. Lisaks kolmele eluaegsele vangistusele sai Van Breda õe mõrvakatse eest veel 15 aasta pikkuse vangistuse ning veel ühe aasta uurijate valedejälgedele juhtimise eest.

17-aastane Marli Van Breda ei olnud kohtus, kui ta vennale karistus ette loeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles