«Ma ise ka ei tea veel, kuhu ma teel olen...» Meenutame aasta eest lahkunud kirjanik Margus Karu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

»Täna, aasta tagasi jõudis meediasse kurb uudis, et noor kirjanik Margus Karu on meie seast lahkunud. Tema looming läks korda väga paljudele inimestele ning puudutas eestlaste südameid.

Margus Karu on romaanide «Nullpunkt» ja «Täna on täna ja forever on forever» autor. Tema teosest «Nullpunkt» on valminud ka film ning seriaal. Möödunud aasta lõpus nägi ilmavalgust ka Karu lasteraamat «Hobune Henry unenägu», mille trükkimise tarbeks alustasid tema kirjanikest sõbrad Hooandjas korjanduse.

«Hobune Henry unenägu» väljaandmiseks asutati Margus Karu Sihtasutus. Kogu raamatu müügist saadav tulu läheb Margus Karu sihtasutusele, mis suunab selle heategevusse – avastamaks ja toetamaks noori talente ning vaimse tervise alaseks teavitustööks.

 

Elad meis kõigis edasi, Päikene! ☀️ #marguskaru #sunny

A post shared by Hobune Henry (@hobune.henry) on

Septembris ilmunud raamatu 3000 eksemplari müüdi läbi pooleteise kuuga ja detsembris saabus raamatupoodidesse müügile veel 2000 lisaeksemplari. 

Möödunud aasta lõpus paigaldati Tallinna Snelli parki pink varalahkunud kirjaniku mälestuseks. Pink paigaldati pargipingi asemele, kus Margusele meeldis sageli istuda ja sõpradega mõtteid vahetada – Toompea-poolse pargitee künka peale, punase silla vahetusse lähedusse, vaatega tiigile.

Mälestuspingile on graveeritud Margus Karu sagedasti kasutatud lause «Sest nii lihtsalt on» ning karu käpajälg. Sõna «lihtsalt» on käsitsi kirjutanud tema lähedased sõbrad, iga üks ühe tähe. Kõik, keda Karu oma elu ja loominguga puudutas, on oodatud pingile istuma ja teda meenutama.

Projekti idee pärineb Margus Karu sõpradelt ning seda rahastati Margus Karu Fondist, mis on kutsutud ellu eelkõige eesmärgiga anda igal aastal välja noore talendi auhind ning toetada vaimse tervisega seotud teavitustöö tegemist noorte seas.

Margus Karu sündis 1984. aastal Tallinnas. 2006. aastal lõpetas ta Tallinna Ülikooli filmi ja meediumide erialal ning töötas produktsioonifirmas Kuukulgur reklaami- ja filmiprodutsendina. Esimese romaani «Nullpunkt» avaldas ta 2010. aastal.

Siin on mõned Margus Karu aastate jooksul meedias välja öeldud sügavamad ja kõige rohkem puudutanud mõtted:

«Ma ise ka ei tea veel, kuhu ma teel olen ja kuhu lõpuks välja jõuan.»

«Ma arvan, et pigem vist mitte, tihtipeale elame tulevikus. Ei väärtusta käesolevat hetke või teekonda mingi suurema väärtuse poole.»

«Ma arvan, et kõige suurem abi on siiski otsene inimlik kontakt. Kui ma ise oleksin keskkooli ajal julgenud endale tunnistada, et olen täbaras olukorras... Kippusin reaalsust enda jaoks ilustama. Nii depressiooni kui ka koolivägivalla puhul on hästi suur leevendus, kui see lihtsalt endast välja rääkida.»

«Kui keegi oleks siis öelnud, et ära muretse, see läheb mööda, varsti saab kõik korda, siis see oleks andnud korraliku usu endasse küll.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles